Němci vypsali na hlavu Tunisana podezřelého z berlínského útoku na vánoční trh odměnu 2,7 milionu korun.

Německé úřady nabízejí odměnu až 2,7 milionů korun (100 tisíc euro) za informace, které povedou k dopadení Tunisana podezřelého z útoku na vánoční trh v Berlíně. Pátrání po podezřelém atentátníkovi bylo vyhlášeno v celém schengenském prostoru včetně České republiky.

V nákladním voze, který pachatel k atentátu využil, policie podle německých médií našla osobní dokumenty. Stopy včetně osobních dokladů ukazují právě na Tunisana, na jehož dopadení Německo už vypsalo odměnu 2,7 milionů korun (100 tisíc euro).

Dokumenty patřily jednadvacetiletému Anisi Amrimu, který ale podle všeho používal nejméně osm různých identit. Pátrání po něm bylo vyhlášeno v celém schengenském prostoru včetně České republiky.

Tunisan byl prý policii znám jako muž, který může představovat nebezpečí. Televize ARD mluví o napojení na salafisty na západě Německa. Právě v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byl vystaven dokument, který policie našla v kamionu. Má jít o dokument, který Tunisanovi umožňoval v Německu pobývat.

Podezřelý prý udržoval kontakt s radikálním kazatelem Ahmadem Abdalazízem A., známým jako abú Valá, kterého německá policie zadržela v listopadu. Policisté kazatele považují za „číslo jedna Islámského státu v Německu“. Hledaný Tunisan se podle policejního zdroje pokusil také získat střelnou zbraň. Policie muži údajně odposlouchávala telefon, v prosinci jí ale zmizel.

Krátce po pondělním útoku policie zadržela podezřelého Pákistánce, nakonec ho ale propustila. Podle prokurátora pro jeho obvinění nebyl dostatek důkazů a neměl na sobě žádné krvavé stopy, i když kabina kamionu byla plná krve.

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát. Ta se k teroristickým činům na Západě hlásí zpravidla vždy.

Více o berlínském útoku: Ve jménu Alláha: Vánoční teror v Berlíně spáchal IS. Policie podezřelého propustila

(pel)