K útoku v Berlíně se přihlásilo hnutí Islámský stát, do davu na vánočním trhu vjel plně naložený kamion. Za sebou zanechal spoušť - zemřelo 12 lidí, 48 je zraněných.

Radikální hnutí Islámský stát se přihlásilo k útoku v Berlíně, při kterém zemřelo 12 lidí a dalších 48 bylo zraněno. Německá kancléřka Angela Merkelová útok odsuzuje, podle ní jde o nepochopitelný čin. 

Islámský stát se obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy, které atentátníci na Západě provedou. Jméno útočníka ale hnutí nezveřejnilo.

„Vykonavatelem operace v Berlíně je voják Islámského státu, který jednal v reakci na výzvy k útokům na občany křižácké koalice,“ uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak, kterou islamisté ke komunikaci se světem používají.

Policie nedlouho po události na základě tipu svědka zadržela jako podezřelého Pákistánce, dnes večer ho ale pro nedostatek důkazů propustila. Pákistánec, který do Německa přišel letos jako uprchlík, při výslechu podíl na činu odmítal.

Již během dne prokuratura i úřady připustily, že skutečný pachatel je zřejmě na útěku. K atentátu se 24 hodin po atentátu přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli dva lidé, vjel v pondělí kolem 20. hodiny na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína – Pamětního kostela císaře Viléma.

Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů, do davu vjel s vypnutými světly. Nejméně 12 lidí zemřelo, 48 lidí bylo vážně zraněno.

Polský spolujezdec byl nalezen mrtvý

Na místě spolujezdce byl nalezen mrtvý Polák, původní sedmatřicetiletý řidič nákladního vozidla. Polský řidič kamionu byl ubodán a zastřelen v kabině vozu. Polské televizní stanici TVN24 to řekl Ariel Žurawski, vlastník dopravní firmy, které kamion patřil.

Nákladní vůz, který na vánoční trh vjel, patřil polské spediční firmě. Německá policie prověřuje možnost, že byl vůz ukraden na staveništi ještě na území Polska. Podle státní poznávací značky pocházel z okolí města Gryfino, které leží poblíž německé hranice, asi 100 kilometrů severovýchodně od Berlína. Jiné údaje naznačují, že se nákladní auto vracelo z Itálie.

Vánoční trhy v Berlíně budou v úterý z piety k obětem útoku zavřené. Všude jinde v Německu budou pokračovat za zpřísněných bezpečnostních opatření.

Merkelová je otřesená, útok odsuzuje

Německá kancléřka Angela Merkelová nad útokem vyjádřila zármutek. Uznala, že se zřejmě jednalo o teroristický útok. Pro Německo by podle ní bylo velkou ranou, kdyby se potvrdilo, že útočil uprchlík.

„Jde o nepochopitelný čin,“ uvedla.

Pro Německo by podle Merkelové bylo velkou ranou, kdyby se potvrdily informace, že v Berlíně útočil uprchlík.

„Bylo by to odporné zejména pro mnoho Němců, kteří se snaží pomáhat uprchlíkům. A také pro ty, kteří skutečně potřebují naši pomoc a snaží se v Německu integrovat,“ řekla.

Němcům slíbila, že útok bude řádně prošetřen a jeho strůjci potrestáni. Osobně se prý vydá také na místo, kde k útoku došlo.

Německý prezident Joachim Gauck vyzval k zachování soudržnosti svobodné společnosti v Německu. Nenávist toho, kdo zločin spáchal, nesmí vést k nenávisti na druhé straně, nabádal ve svém prohlášení.

(pel)