Tenistku Petru Kvitovou přepadli v Prostějově, pořezali ji na levé ruce.

Dvojnásobná vítězka Wimbeldonu Petra Kvitová zaručeně nevyhraje příští grandslamy v Melbourne, Paříži ani Londýně. Na vině je zloděj, který jí nožem zmasakroval levou ruku. Útočník vnikl ke Kvitové do bytu v Prostějově s cílem loupit. Tenistka se násilníkovi bránila, podle některých informací jí zloděj dokonce držel nůž u krku. Kvitová následně podstoupila náročnou, téměř 4-hodinovou operaci. Minimálně 6 měsíců nebude schopna trénovat. 

„Před půl devátou došlo nedaleko centra Prostějova v bytě k přepadení 26leté ženy. Neznámý pachatel, podle dosavadních poznatků byl jeden, vnikl lstí do bytu a ženu napadl. Ohrožoval ji nožem a žena utrpěla zranění. Došlo tam k odcizení. Žena pachateli otevřela sama, do bytu se dostal pod záminkou, kdy se představil jako revizní technik kotle,“ uvedl František Kořínek, mluvčí policie Prostějov.

Bronzová medailistka z Ria a dlouhodobě nejúspěšnější Češka v žebříčku WTA Kvitová se útoku bránila, za což zaplatila řeznými ránami na levé ruce.

„Má pořezané všechny prsty a teď se řeší, v jak vážném stavu jsou ony šlachy. Večer ji budou s největší pravděpodobností operovat. V každém případě je to určitě na delší dobu,“ sdělil zdroj blízký tenistce.

Policie po pachateli intenzivně pátrá. Spolupracují s nimi lidé z realizačního týmu i rodina.

Zranění může Kvitové narušit přípravu na sezonu, v nejhorším případě třeba i pokračování kariéry. Tenhle šrám by mohl být daleko bolestivější než únavová zlomenina zánártních kůstek, kvůli které Kvitová zrušila Hopman Cup.

Chovancova policie se předvádí na Staromáku

Zatímco v Prostějově napadl zločinec tenistku Kvitovou, policie je v plném nasazení na předvánočních tržištích. Například na pražském Staroměstské náměstí.

V centru Prahy se procházejí policisté vybavení neprůstřelnými vestami a samopaly Heckler Koch MP5 a G36 c. O bezpečnost v ulicích by se měly starat Speciální pořádkové jednotky a Pohotovostní motorizované jednotky.

Podle ministra vnitra Milana Chovance se sejde takzvaná zpravodajská skupina, která by případně mohla rozhodnout, zda zvýšit stupeň ohrožení terorismem.

Bezpečnostní složky by ale měly být připraveny na útoky takzvaných „osamělých vlků“, kteří útočili v Berlíně na dav lidí nebo Ankaře na ruského velvyslance, který následně zemřel. Jak dlouho budou zesílená bezpečnostní opatření trvat, není v tuto chvíli jasné.

Chovanec nevyloučil, že by se do hlídkování v ulicích mohli zapojit i vojáci, ministr vnitra nevyloučil.

„Návrat armády připadá v úvahu pouze v případě, pokud bychom zvyšovali ohrožení České republiky teroristickou hrozbou,“ doplnil Chovanec.

(pel)