Dvanáctiletý Němec chtěl zaútočit na vánoční trhy v Ludwigshafenu.

Dvanáctiletý Němec iráckého původu se pokusil odpálit nálož na vánočních trzích v západoněmeckém Ludwigshafenu, pyrotechnici ale jeho záměr překazili. Chlapec má údajně vazby na teroristické hnutí Islámský stát (IS). Informaci uvedl s odvoláním na své zdroje portál Focus.de.

Nálož irácký Němec vyrobil ze zavařovací sklenice, kterou naplnil střelným prachem, z vnějšku pak umístil hřebíky. Celé zařízení nakonec omotal lepicí páskou. Vyšetřovatelé podle Focusu nevylučují, že chlapce při výrobě výbušniny vedl dosud nezjištěný člen IS.

Chlapec, který se v Ludwigshafenu narodil, je silně nábožensky zradikalizovaný muslim. Letos v létě dokonce uvažoval o cestě do Sýrie, aby se přidal k teroristickým milicím.

Hoch se podle informací Focusu pokusil odpálit 26. listopadu nálož na adventním trhu, to se mu ale nepodařilo. Poté 5. prosince uložil trhavinu v batohu do křoví u radnice, batohu si ale povšiml jistý chodec, který upozornil policii. Pyrotechnici následně vysoce výbušný materiál zneškodnili.

Skutečnost, že za prosincovým incidentem, kvůli kterému byla část Radničního náměstí i přilehlého nákupního centra uzavřena, je dvanáctileté dítě, sdělila policie již 6. prosince. Média tehdy bez dalších podrobností informovala, že nalezena byla sklenice s pyrotechnickým materiálem, který pocházel z dělobuchů a světlic. Chlapec byl se souhlasem rodičů předán úřadu pro péči o mládež.

(pel)