Andrej Babiš (ANO) chce zažalovat Evropskou unii kvůli změnám podmínek u lihu, za který se neplatí daně.

Ministr financí Andrej Babiš chce zažalovat Evropskou unii (EU) kvůli změnám ve směrnici o denaturaci líhu. Podle něj mohou změny vést mimo jiné k daňovým únikům.

Evropská komise zavedla s platností od srpna 2017 novou společnou denaturační směs pro obecnou denaturaci lihu pro účely osvobození od spotřební daně. Zároveň se tímto krokem ruší národní denaturační směsi jednotlivých členských států.

Zvolená směs je ovšem podle ministerstva s odvoláním na expertní stanoviska slabá a snadno odstranitelná, což by mohlo vést k daňovým únikům.

Podle názoru ministerstva financí bylo prováděcí nařízení přijato v rozporu s procedurálním postupem podle pravidel stanovených ve směrnici EU o harmonizaci struktury spotřebních daní z alkoholu a alkoholických nápojů. Úřad přitom svůj názor konzultoval se Stálým zastoupením ČR při EU v Bruselu a Kanceláří vládního zmocněnce pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU.

Denaturací se líh znehodnotí pro použití k výrobě lihovin, přičemž obecně denaturovaný líh je osvobozen od spotřební daně.

(pel)