Mobilní radary české armádě dodá za 2,9 miliard korun Izrael.

Osm mobilních radarů pro českou armádu dodá Izrael za 2,9 miliardy korun. Nové radiolokátory nahradí zastaralé radary sovětské výroby a zajistí armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připomněl, že radary sovětské výroby mají několikanásobně překročenou životnost. Komise se 32 členy posuzovala podle něj 105 základních kritérií a přes čtyři stovky parametrů nabídek. Do tendru se kromě Izraele přihlásily ještě britská, francouzská a švédská vláda.

„Komise doporučila vybrat nabídku Izraele. Je to jeden z nejmodernějších systémů vůbec. Významná část výroby bude v České republice,“ uvedl Stropický.

Českou republiku bude chránit radar, který je součástí systému Iron Dome. Izrael jej používá při ochraně svých měst před palestinskými raketami.

Radar je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit. Izraelský státní podnik Elta Systems české armádě nabídl radar ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar, radar pro více rolí), který je součástí tohoto systému.

Třetina zakázky se bude realizovat v Česku

Součástí zakázky je zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetileté technické životnosti. Do Vánoc by se mělo začít hovořit o podobě smluv, podepsány by měly být v polovině příštího roku, sdělil ministr. První část radarů by měla mít armáda k dispozici v roce 2019, ke kompletní obměně by pak mělo dojít nejpozději v roce 2021.

Na zakázce bude spolupracovat pardubická firma Retia.

„V ČR by se mělo realizovat 30 procent objemu zakázky a v Pardubicích bude instalována speciální linka na výrobu polovodičových anténních modulů radaru nejmodernější galium-nitridovou technologií,“ uvedl Andrej Čírtek, mluvčí společnosti Retia.

V České republice bude podle něj zároveň zajišťován také celoživotní servis radaru. Čírtek poznamenal, že by ze zakázky měly mít prospěch i další čeští subdodavatelé a vzniklá výrobní kapacita by mohla být časem použita i pro další zahraniční zákazníky.

(pel)