Počet muslimů žijících v Německu od roku 2011 vzrostl o zhruba 1,2 milionu, tvoří téměř šestinu populace.

V Německu od roku 2011 přibylo 1,2 milionu muslimů, celkem jich v zemi na konci loňského roku žilo 4,4 až 4,7 milionu. Podíl muslimského obyvatelstva na celkové populaci činí 5,4 až 5,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy o migraci za rok 2015, kterou schválila vláda. 

Aktuální počet muslimů v Německu bude ale zřejmě ještě o něco vyšší, vzhledem k vývoji uprchlické krize během letošního roku. Data ukazují, že zatímco v roce 2008 tvořil podíl muslimů s tureckými kořeny 68 procent, na konci loňského roku už jen 51 procent.

Druhou největší skupinou se i v důsledku příchodu statisíců syrských uprchlíků stali se 17 procenty muslimové z Blízkého východu.

„Čísla dokládají, že se muslimský život v Německu stává rozmanitější. Vzhledem k tomuto vývoji je třeba, aby se islámské organizace v Německu otevřely,“ uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Německé úřady v posledních měsících opakovaně zasahovaly proti salafistům a lidem podezřelým z podpory radikálního islámu, kteří tvoří výraznou menšinu německých muslimů. V polovině listopadu ministerstvo vnitra zakázalo činnost islámskému spolku Pravé náboženství, který podle úřadů podporoval ozbrojený džihád a rekrutoval bojovníky pro takzvaný Islámský stát.

(pel)