Tisíce pošťáků budou těsně před Vánoci stávkovat, chtějí navýšit mzdy o 2 a půl tisíce korun.

Vánoční dárky letos možná nepřijdou včas. V pondělí 19. prosince bude 6000 pošťáků stávkovat, chtějí zvýšit mzdy o 2 500 korun měsíčně. Dvouhodinovou stávku vyhlásily tři z celkem osmi odborových organizací České pošty.

Protestovat bude Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty. Na poště je celkem devět odborových organizací, ty největší se ke stávce nepřipojí.

V pondělí 19. prosince přeruší stávkující zaměstnanci práci mezi 17 a 19 hodinou. Odboráři zároveň varovali, že budou pokračovat rotující stávkou celý den 22. prosince.

„Doufáme, že tímto krokem přimějeme vedení České pošty, zřizovatele ministerstvo vnitra a stát, aby se problematikou nízkých mezd svých zaměstnanců začal konstruktivně zabývat,“ uvedl předseda SOS-21 Petr Pohl.

Česká pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 korun. Podle Pohla je průměrná mzda v podniku 21 400 korun, téměř 6000 korun pod celostátním průměrem.

Prosinec představuje pro Českou poštu provozně nejexponovanější část roku, kdy počet balíkových zásilek roste až na dvojnásobek.

(pel)