Policie v Kolíně nad Rýnem přijala v souvislosti se silvestrovskými útoky proti ženám více než 1 000 trestních oznámení. Uprchlíci, kteří většinu útoků spáchali, nyní vyváznou bez trestu.

Migranti, kteří spáchali většinu útoků proti ženám při silvestrovských oslavách 2016 v Kolíně nad Rýnem, zřejmě vyváznou bez trestu. Státní zastupitelství zastavilo téměř polovinu řízení vedených proti obviněným.

Po silvestrovské noci v Kolíně na Rýnem bylo nahlášeno celkem 1222 napadení. Z nich 513 mělo sexuální charakter – od slovního obtěžování až po znásilnění. O tom, že útoky spáchali převážně migranti, informoval v minulosti kolínský žalobce Bremer.

Podle státního zastupitelství policie v souvislosti se silvestrovskou nocí obvinila 333 konkrétních osob. U 87 z nich se obvinění týkalo sexuálních přečinů. Z 267 řízení úřad mezitím již 124 zastavil.

U téměř 80 řízení byl důvod o zastavení nedostatek důkazů. V dalších 29 případech se už nepodařilo dohledat obviněného.

Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů. Obžalobu vzneslo státní zastupitelství proti 35 obviněným, většinou kvůli majetkovým trestným činům. Soudy uložily tresty 24 z nich, 18 pravomocně.

Aby se předešlo incidentům z loňského roku, kolínská policie má během letošních oslav v plánu vyslat do akce helikoptéry a policisty na koních, vylepšit kamerové systémy a mít lepší přístup k registračnímu systému migrantů.

(pel)