ODS vystavila Andreji Babičovi obří účtenku za EET na 3,87 miliard korun. (Foto: ODS)

Občanská demokratická strana (ODS) plánuje zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET). Podnikatelé prý mají vydržet do doby, než ODS zákon zruší. Strana systém opět podrobila kritice a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) vystavila obří účtenku za 3,87 miliardy korun, která je adresovaná na Čapí hnízdo.

„Ukazuje se, že všechno, před čím jsme varovali, se naplňuje,“ prohlásil ve Sněmovně předseda strany Petr Fiala.

Spolu s ekonomickým odborníkem strany Janem Skopečkem a předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou vystavili před novináři účtenku s náklady daňovým poplatníků na EET s částkou 3,87 miliardy korun.

ODS ukázala obří účtenku ve Sněmovně. Jsou na ní rozepsané jednotlivé položky: náklady na podnikatele budou podle ODS 3 miliardy, provozní náklady systému budou 170 miliónů ročně a 200 miliónů ročně spolykají platy nových úředníků, které bude třeba kvůli EET přijmout. Jako adresát je na účtence uvedeno „Ministerstvo financí, Čapí hnízdo, Olbramovice“.

„Spousta restaurací zdražuje, stovky hospod musely ukončit svoji činnost,“ prohlásil Fiala.

Poslední navrhované změny ze strany ministra financí Andreje Babiše podle něj ukazují, že projekt není dobře připraven.

Připomněl, že ODS slíbila, že v případě volebního vítězství EET zruší. ODS má však zatím v předvolebních průzkumech okolo 9 procent.

„EET je největší regulace podnikání, jaká je tu od devadesátých let zaváděna. Je to zatím největší útok na naše podnikatele,“ uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„EET dělá z podnikatelů sprosté podezřelé. Za své vlastní peníze musí každou hodinu dokazovat, že nic neukradli,“ doplnil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

(pel)