Kauza Opencard - pražští radní podají žalobu na exprimátora Pavla Béma a další bývalé představitele města. (Foto: Praha)

Pražští radní schválili podání žaloby na vymáhání škody v kauze Opencard po někdejších představitelích hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Ten si z žaloby nic nedělá. Krok radních označil za ztrátu soudnosti a projev duševního onemocnění.

„Jedná se o složitý problém a úřad ji řeší více než rok. Dnes radní rozhodli o podání žaloby na náhradu škody,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Radní uložili ředitelce magistrátu Martině Děvěrové, aby žalobu ve spolupráci s úředníky a právními poradci dopracovala. Při tom bude určena výše škody. V médiích se dříve objevila informace, že Praha žalobu musí podat do letošního 5. prosince, jinak nebude mít nárok škodu uplatňovat.

„Dříve avizovaná lhůta neodpovídá závěrům naší právní kanceláře. Škoda vzniká až od momentu prodražení,“ řekl Hofman.

Konkrétní datum, od kdy prodražování začalo, neuvedl. Kdy tedy bude znění žaloby dokončeno, není jasné. Podle Hofmana rada ředitelce uložila dva takzvané kontrolní termíny.

„Jeden z nich je ke konci letošního roku, druhý k 31. březnu 2017,“ řekl.

Kartu opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících, Prahu stála 1,74 miliardy korun. Projekt byl schválen v éře premiéra Pavla Béma. Od letošního března Praha vydává kartu lítačka, která opencard postupně nahrazuje – nové opencard se už nevydávají.

Exprimátor se žalobě vysmívá 

Bývalý primátor Pavel Bém si z žaloby nic nedělá. Krok radních označil za ztrátu soudnosti a projev duševního onemocnění.

„Paráda, jenom to vítám. Radní nečiní žádná rozumná rozhodnutí, či spíše vůbec žádná, tak si aspoň hrají na to, že něco dělají. Ano, vítám to. Ukáže se totiž, že lítačka je stejně drahá, vůbec nic neumí než tramvajenku a navíc ji radní přiklepli bez výběrového řízení z ruky. Skoro bych odhadl, že je bude čekat podobný osud jako pana Hudečka se Svobodou a jeho radou. Dávají vlastně žalobu sami na sebe, ale komu není pomoci,“ reagoval Bém.

Letos v září potrestal pražský městský soud kvůli Opencard pět lidí podmíněnými tresty, obžalovaných bylo celkem patnáct a mezi nimi i deset někdejších radních. Týkalo se to ale až Bémových nástupců.

Podle obžaloby měli před čtyřmi lety narušit soutěžní prostředí a bez výběrového řízení uzavřít dvě smlouvy týkající se Opencard. Firma Haguess spravující kartu tak měla získat neoprávněné výhody, město prý utrpělo škodu přesahující 24 milionů korun.

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda dostal podmínku dva a půl roku, Tomáš Hudeček dva roky. Stejný trest dostal i někdejší radní pro dopravu Josef Nosek, nejpřísněji potrestaná byla někdejší radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska, kteří dostali tříletý podmíněný trest.

(pel)