Vítězem primárek republikánské strany ve Francii se stal nečekaně expremiér François Fillon. Do druhého kola voleb, ve kterých pravicová republikánská strana vybírá svého kandidáta pro prezidentské volby v příštím roce, postupuje ještě Allain Juppe. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy, kterého průzkumy favorizovaly pro postup do druhého kola místo Fillona, skončil na třetím místě a do druhého kola voleb nepostupuje. 

V prvním kole nezískal potřebných více než 50 procent hlasů žádný ze sedmi adeptů. Podle údajů po sečtení hlasů v 9437 z celkově 10 229 hlasovacích středisek se favoritem stal v průzkumech dosud zaostávající Fillon, jehož podpořilo 44,2 procenta hlasujících. Druhý Juppé získal 28,5 procenta hlasů. Až třetí skončil Sarkozy se 20,6 procenty.

Francouzská pravice tak bude ve druhém kolem vybírat ze dvou bývalých premiérů.

Současný prezident socialista François Hollande je rekordně neoblíbený a jeho šance na obhajobu mandátu jsou prakticky nulové. Ani jiný možný kandidát levice nemá v průzkumech dostatečnou podporu.

V prezidentských volbách, které probíhají dvoukolým systémem se všeobecně očekává souboj zástupce klasické francouzské pravice s šéfkou Národní fronty Marine Le Pen, jejíž šance jsou značné.

Podle posledního průzkumu volebních preferencí dávalo Marine Le Pen přednost 29 % voličů, o 8 % více než Nicolasi Sarkozymu.

(pel)