Angela Merkelová chce v parlamentních volbách v roce 2017 opět kandidovat na německou kancléřku.

Německá kancléřka Angela Merkelová bude příští rok v parlamentních volbách znovu kandidovat na funkci šéfky německé vlády na další volební období. Merkelová to oficiálně oznámila vedení své Křesťansko-demokratické unie (CDU), jejíž je předsedkyní.

Podle nejaktuálnějších průzkumů by Merkelovou v současnosti chtělo za kancléřku 55 procent Němců. To je o 13 procentních bodů více, než v letošním srpnu.

Kancléřčina CDU v posledním období zaznamenala několik neúspěchů v důsledku migrační politiky německé vlády.

V zářijových zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku prohrála CDU s protimigrantskou AfD, kterou podporuje i Václav Klaus.

Merkelová po těchto volbách přiznala, že tuto porážku svým přístupem k přijímání běženců částečně zavinila.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že v parlamentních volbách by CDU mohla získat kolem 32 procent hlasů, což je o téměř 10 procentních bodů méně než ve volbách roku 2013.

V roce 2015 přišel do Německa podle oficiálních vládních údajů o něco méně než 1 milión uprchlíků. Podle jiných zdrojů to však bylo 1,1 milionu běženců.

V letošním roce německé úřady očekávají, že do země přijde maximálně 300 tisíc migrantů. Byla by to je zhruba třetina ve srovnání s rokem předchozím.(sfr)