Odpůrci českého prezidenta zastavili průvod zemanovců Prahou.

Průvod sympatizantů prezidenta Miloše Zemana a krajní pravice prošel během dnešních oslav výročí 17. listopadu Prahou. Pochod z Letné na Betlémské náměstí se snažili překazit jejich odpůrci, kteří se jim postavili na Palachově náměstí. Oba tábory oddělili policejní těžkooděnci se psy, na obou stranách byly asi dvě stovky stovky lidí.

Odpůrci pochodu se nejprve pokusili zablokovat Mánesův most, asi 30 lidí si sedlo na vozovku. Policisté průvod příznivců Zemana provedli až na Palachovo náměstí. Účastníci pochodu měli české vlajky, transparenty s nápisy „Ať žije Zeman“ či přeškrtnuté vlajky Evropské unie.

Asi stovka odpůrců průvodu z Letné zablokovala ulici Široká a křičela „Ani krok židovským městem“. Policie průvod odklonila přes Křížovnickou, kterou vzápětí odpůrci zablokovali také.

Odpůrci průvodu skandovali „Vaše děti budou jako my“ a „Běžte domů, spletli jste si dobu“. Druhá strana hlasitě pískala. V Křižovnické ulici policisté megafonem vyzvali přítomné demonstranty, aby přestali blokovat ulici, jinak použijí donucovací prostředky. Doprava v Křižovnické ulici byla přerušena, tramvaje stály.

Nakonec se policistům podařilo provést několik desítek účastníků prozemanovského pochodu ulicemi až na Betlémské náměstí. Tam si vyslechli další projevy, do kterých jim ale jeden z obyvatel okolních domů hlasitě pouštěl písně Marty Kubišové.

(pel)