Turci obvinili 2 Čechy z terorismu, bojovali v kurdských milicích YPG.

Turecké úřady zadržely dva Čechy, kteří se snažili v provincii Şirnak nelegálně překročit hranici se Sýrií. Prokuratura obvinila Markétu Všelichovou a Miroslava Farkaše z příslušnosti k teroristické organizaci, oba čeští občané bojují proti hnutí Islámský stát v kurdských milicích YPG.

O zatčení dvojice českých občanů informoval deník Daily Sabah. Farkaš podle něj pro Kurdy pracoval jako odstřelovač, Všelichová se starala o logistiku. Zároveň „koordinovala příjezd nových teroristických dobrovolníků“ z Evropy, píše turecký list.

Všelichovou a Farkaše turecká policie zadržela na přísně střeženém hraničním přechodu Chabur mezi Irákem a Tureckem. Turecká média píší, že přecházeli hranice ze Sýrie.

„Našli u nich materiály, které zmiňovaly YPG, která je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Na tomto základě byli převezeni do města Şirnak, kde jsou v tuto chvíli zadrženi. Vyslechl je prokurátor a byli obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Oba Češi na příkaz soudu skončili ve vazbě. Turecké úřady pak médiím poskytly fotografie jejich občanských průkazů, které totožnost zadržených potvrzují.

Diplomacie se snaží zařídit deportaci do Česka

Lidová obranná jednotka známá pod zkratkou YPG bojuje v Sýrii proti teroristickému hnutí Islámský stát. Dodávkami zbraní a munice je podporuje západní koalice včetně Česka.

Z pohledu Turků se však jedná o teroristy. YPG totiž v Sýrii spolupracuje s kurdskými separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara viní z teroristických útoků na tureckém území.

PKK figuruje i na seznamu teroristických organizací z pohledu USA či Evropy, v případě milic YPG se však západní pohled s tím tureckým zcela rozchází.

„V Turecku platí poměrně přísné teroristické zákony, které nám znemožňují okamžitý kontakt s obviněnými,“ sdělila mluvčí české diplomacie, která se nyní snaží o jejich deportaci do Česka.

„Snažíme se získat k případu maximum informací a budeme usilovat o to, aby se oba dostali co nejdříve do České republiky – budeme se tedy snažit o deportaci,“ dodala Lagronová. Obvinění z terorismu je však v Turecku velmi závažné a ministerstvo počítá s tím, že jednání nebude snadné.

Lagronová také upozornila, že české ministerstvo řešilo podobnou situaci Všelichové už v létě, kdy byla zadržena v Kurdistánu. České úřady se tehdy úspěšně snažily docílit jejího vyhoštění, aby tam neskončila ve vězení.

Farkas a Všelichová se svou pomocí kurdským milicím na severu Sýrie v minulosti nijak netajili a o své činnosti poskytli českým médiím řadu rozhovorů. ¨

(pel)