Satirický průvod Sametové posvícení prošel pražským centrem.

Satirický průvod masek Sametové posvícení poukázal například na prezidenta Miloše Zemana, vztahy s Čínou nebo potřebu používání obnovitelných zdrojů. Průvod, v němž bylo několik desítek lidí, se vydal z Kampy přes Karlův most a Národní třídu na Václavské náměstí.

Vedle masky Miloše Zemana a namalovaného lva z českého státního znaku byla v průvodu také zlatá panda. Na nosítkách ji nesli lidé za několika symbolickými obrazovkami televize „Pandov“, na kterých byl například prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík nebo pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Skupina různých nadací ukázala barometr strachu. Poukázala na to, že čím méně uprchlíků v Česku je, tím je strachu více.

Ekologická organizace Greenpeace vyzdvihla nutnost přechodu od uhlí k obnovitelným zdrojům energie.

Průvod se večer připojí ke Koncertu pro budoucnost, který má být letošním vyvrcholením oslav sametové revoluce. Pražské Václavské náměstí se v půl osmé večer rozezní zvoněním budíků, které mají symbolizovat „občanský budíček“.

Organizátoři akce tak chtějí vyzvat společnost k celonárodnímu probuzení, podle nich jsou zpochybňovány hodnoty demokracie a svobody.

Albertov, který patří také k tradičním místům oslav, letos patřil studentům. Ti tam loni nebyli vpuštěni kvůli účasti prezidenta Miloše Zemana na protiislámském shromáždění. Nepřímou kritiku zde sklidil právě český prezident a také ministr financí Andrej Babiš.

Podle bývalého politika a pedagoga Petra Pitharta se lidé nemají nechat rozdělovat kategorizováním a údajnou příslušností k některým uměle vytvořeným skupinám a ve volbách by neměli dávat hlasy firmám namísto stranám.

Prezident Zeman se letos žádných oficiálních oslav nezúčastnil, je na zámku v Lánech. Jeho příznivci se sešli v Lánech, vyjádřili zde nesouhlas s českou migrační politikou. Kritizovali také premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další členy vlády, ale také zesnulého prezidenta Václava Havla, intelektuály či studenty. Lidé drželi transparenty s nápisy „Ať žije Zeman“ nebo zelené karty s fotkou prezidenta.

(pel)