Poslanci navrhují obnovit trestný čin hanobení prezidenta, za který by hrozilo až roční vězení.

Za urážku prezidenta České republiky může lidem hrozit až 1 rok vězení. Skupina poslanců chce obnovit trestný čin „veřejného hanobení prezidenta republiky“. Předlohu podepsali zejména zákonodárci vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. 

„Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci,“ znělo by nové ustanovení.

„V současné době jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí a proto je třeba onu již zmiňovanou a přetrženou kontinuitu ochrany prezidenta republiky v rovině práva veřejného opět do právního řádu začlenit,“ uvedli poslanci v návrhu.

Novela, iniciovaná komunistickým poslancem Zdeňkem Ondráčkem by měla „excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám“ zabránit. Za ČSSD ji podepsali například Vítězslav Jandák, Jaroslav Foldyna, Stanislav Huml, Jaroslav Zavadil a Marie Benešová, za hnutí ANO Bronislav Schwarz, Jana Lorencová, Zdeněk Soukup a Stanislav Berkovec.

Z KSČM připojili podpis i její předseda Vojtěch Filip a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Úsvit reprezentuje mimo jiné předseda jeho frakce Marek Černoch.

„Doba, která je vůči současnému panu prezidentovi brutální, vyžaduje, aby se tento bod do zákona vrátil. Už nejde o vtipy, ale sprostotu,“ řekla poslankyně Marie Benešová. Podle ní je nesouměřitelné, aby například úředníci a soudci byli chráněni, kdežto prezident nikoliv.

„Pan prezident je nedostatečně chráněn. Není možné, aby na něj házeli vajíčka, nosili mu exkrementy na Hrad a psali o něm sprostoty,“ uvedla.

Demokratické právo vyjádření vlastního názoru lidem neupírá, měl by však vždy být soudný a v rámci určitých mezí.

Pravice návrh odsuzuje 

Zástupci opozice návrh označili za normalizační či za „návrat ke komunistické ochraně papalášů“.

Podle poslance za TOP 09 Miroslava Kalouska je neschválení novely ve vlastním zájmu Zemana.

„On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně,“ napsal Kalousek na twitteru.

Poslanec ODS Marek Benda soudí, že předkladatelé se předlohou přihlásili k Zemanovi ve smyslu přísahy věrnosti, jiný praktický význam novela nemá. Návrat „archaického“ ustanovení do zákona by Benda nepodpořil. Poukazuje na to, že existuje obecný trestný čin pomluvy.

„A abychom z toho speciálně vytahovali prezidenta republiky, pokládám za úplný omyl, řekl Benda.

K poslaneckému návrhu se velmi zdrženlivě stavěl i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Jakou formou hanobení? Jestli někdo vykřikne sprosté slovo, tak aby šel to šatlavy, to mi přijde trošku přehnané,“ poznamenal.

Podle mluvčího hradního Jiřího Ovčáčka „nebude prezident vstupovat žádným prohlášením do projednávání novely trestního zákoníku.“

Ochrana hlavy státu byla v právním systému už za takzvané první republiky. Za socialismu bylo hanobení republiky a jejích představitelů trestným činem až s dvouletou sazbou odnětí svobody. V 90. letech minulého století ale byly tyto skutky z trestního řádu vypuštěny.

(pel)