Prezident Zeman telefonicky lákal exmanželku nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, Ivanu Trumpovou (na fotografii s dcerou Ivankou) na funkci velvyslankyně USA v Česku.

Prezident České republiky Miloš Zeman by si přál, aby se novou velvyslankyní USA v České republice stala Ivana Trumpová, první manželka nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prezident se už s rodačkou ze Zlína Ivanou Trumpovou spojil i telefonicky a podpořil ji v jejím záměru usilovat o post velvyslankyně v ČR.

Prezident Zeman ve středu odpoledne telefonoval Ivaně Trumpové ve snaze podpořit její úmysl ucházet se o post velvyslankyně USA v České republice.

„Udělalo mi to velkou radost,“ řekl Zeman exmanželce budoucího prezidenta Spojených států Ivaně Trumpové. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Zemana projevila Trumpová svoji touhou stát se americkou velvyslankyní v Praze odvahu. Za to jí prý prezident poděkoval.

V telefonickém rozhovoru Trumpové také sdělil, že ji rád přivítá na Pražském hradě a v Lánech.

„Lepší velvyslankyni USA do Prahy poslat nemohou,“ prohlásil Zeman na adresu Ivany Trumpové.

První manželka nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, Ivana Trumpová (rozená Zelníčková), pochází ze Zlína. V USA se stala úspěšnou podnikatelkou.

Řekl také, že se těší, až paní Trumpovou seznámí se svou manželkou, která se také jmenuje Ivana.

Ivana Trumpová krátce po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách prohlásila, že by se chtěla stát velvyslankyní USA v České republice a že o tuto funkci požádá svého exmanžela, nově zvoleného prezidenta Spojených států.

Pokud by se Trumpová skutečně stala americkou ambasadorkou v Česku, došlo by zřejmě k podstatnému zlepšení vztahů Hradu s americkým velvyslanectvím.

Dcera Ivany Trumpové, Ivanka, hrála významnou roli ve volební kampani svého otce Donalda J. Trumpa.

Dcera Ivany Trumpové, Ivanka, hrála významnou roli ve volební kampani svého otce Donalda J. Trumpa.

Současnému americkému velvyslanci Andrew Schapirovi Zeman zakázal chodit na Hrad v reakci na to, že Schapiro kritizoval Zemanovu cestu na vojenskou přehlídku do Moskvy.

Minulý týden Zeman osočil Schapira z toho, že údajně nepřišel na oficiální oslavu státního svátku 28. října.

Následně se však jasně prokázalo, že velvyslanec Schapiro na Pražském hradě byl. Zeman se pak diplomatovi nepřímo omluvil. (sfr)