Většina uprchlíků přicházejících do Německa si přeje demokratický systém.

Většina uprchlíků, kteří přicházejí do Německa, si přeje demokratické zřízení. Více než dvě třetiny běženců přichází kvůli strachu z války, devět z deseti imigrantů nemá žádné znalosti němčiny. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum pracovního trhu (IAB) mezi uprchlíky, který byl představen v Berlíně.

Do Německa v loňském roce přišlo kolem 1,1 miliónu uprchlíků. Průzkum ukazuje, že drtivá většina běženců (96 procent) souhlasí s tvrzením, že by v zemi měl fungovat demokratický systém. S tvrzením, že stejná práva pro muže a ženy jsou součástí demokracie, souhlasí 92 procent uprchlíků.

Běženci své domovské země opouštějí kvůli strachu z násilných konfliktů a války (70 procent), pronásledování a dalším politickým motivům (44 procent), životním podmínkám (39 procent), diskriminaci (38 procent), nuceným odvodům (36 procent) a špatné hospodářské situaci (32 procent).

Uprchlíci, z nichž velká část uvedla několik důvodů pro opuštění domova, strávili na cestě ze země původu do Německa v průměru 35 dnů. Náklady na takovou cestu činily v průměru kolem sedmi tisíc eur (190 tisíc korun). Více než 90 procent jich nemá v době příchodu do spolkové republiky žádné znalosti němčiny.

Institut, který se na výzkumu podílel s dvojicí dalších organizací, se mezi červnem a říjnem letošního roku ptal celkem 2349 uprchlíků starších 18 let, kteří do Německa přišli mezi začátkem roku 2013 a koncem ledna 2016, na řadu oblastí jejich života.

(pel)