Tisíce lidí ve Spojených státech opět vyšly do ulic protestovat proti Donaldu Trumpovi.

Tisíce nespokojených Američanů opět protestovaly proti nově zvolenému prezidentu Donaldu Trumpovi. K další sérii protestů došlo ve městech po celých Spojených státech a při zásazích proti odpůrcům bylo zraněno několik policistů. Desítky lidí byly zadrženy, zatímco budoucí prezident vyzval Američany ke klidu.

Největší demonstrace proběhly v New Yorku a San Francisku, kde vyrazilo do ulic několik tisíc lidí.

V New Yorku se nejméně 10 tisíc nespokojenců shromáždilo na náměstí Union Square. Poté se dav s výkřiky „Není to můj prezident“ vydal po Páté avenue k prezidentovu mrakodrapu Trump Tower, kde byl zastaven policejními barikádami. Zvolený republikánský kandidát seděl v tu dobu uvnitř a pracoval se svými poradci na přípravě nástupu do Bílého domu.

Mezi demonstranty byl i známý filmový režisér Michael Moore, který v komentáři na twitteru žádal Trumpovo odstoupení. S filmovým štábem vešel až do Trump Tower a pokoušel se dojednat setkání s novým prezidentem, nebylo mu ale vyhověno.

V Los Angeles přes 10 tisíc lidí pochodovalo ulicemi v centru města, aby odsoudili Trumpovy nenávistné komentáře o muslimech, jeho hanlivé výroky o ženách a sliby deportovat lidi pobývající v USA ilegálně.

V Oaklandu na předměstí San Franciska téměř deset tisíc lidí vytvořilo přes pět kilometrů dlouhý řetěz kolem jezera Merritt nedaleko centra města. Akce s názvem „Mírumilovná odpověď Trumpovi – Spojme ruce dohromady“, měla za cíl ukázat, že se lidé dokáží spojit proti rasismu, sexismu, homofobii a islamofobii.

 

Při několika střetech utrpěli zranění policisté, žádná z nich prý nebyla vážná. V poutech skončily desítky lidí, nejvíce v oregonském Portlandu, kde bylo zadrženo 71 demonstrantů.

Trump se k protestujícím poprvé obrátil jinak než prostřednictvím twitteru, když je ve svém prvním povolebním televizním rozhovoru vyzval na stanici CBS, aby se neobávali zásahů do svých práv.

„Nemějte strach, naši zemi se nám podaří uzdravit,“ prohlásil Trump, který odsoudil agresi vůči příslušníkům menšin, k níž po jeho zvolení údajně dochází, a vyzval k jejímu ukončení.

Protestující si převážně stěžují na Trumpův plán postavit zeď na hranicích s Mexikem a jsou proti jeho kampani, i proti xenofobním výrokům, které mnohé vyděsily. Obdobné protesty probíhají v USA již od středy, kdy miliardář známý protipřistěhovaleckou rétorikou nečekaně vyhrál volby.

(pel)