Budíky se 17. listopadu rozezní napříč republikou, mají probrat občanskou společnost.

Vrcholem letošních oslav sametové revoluce 17. listopadu má být „občanský budíček“, který organizují pořadatelé z řad občanských iniciativ. Pražské Václavské náměstí se tak v půl osmé večer rozezní zvoněním budíků v rámci akce Koncert pro budoucnost. Mezi řečníky budou rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kněz Tomáš Halík, herec Bolek Polívka či bratr bývalého prezidenta Ivan Havel.

Organizátoři akce tak chtějí vyzvat společnost k celonárodnímu probuzení, podle nich jsou zpochybňovány hodnoty demokracie a svobody.

„Byli bychom rádi, kdyby si na Koncert pro budoucnost lidé přinesli svůj budík, ale stačit také bude, když si na půl osmou večer nastaví na budíček mobilní telefony,“ uvedl Václav Němec zastupující Kroměřížskou výzvu.

Právě zvonění budíků a Koncert pro budoucnost bude letošním vrcholem listopadových oslav státního svátku.

Ve výzvě, kterou zveřejnili, uvedli konkrétní kroky, jež jsou podle nich k udržení svobody a demokracie v Česku třeba. Patří mezi ně doporučení volit, zajímat se o plnění volebních slibů, kontrolovat volené zástupce, komunikovat s nimi, zapojovat se do občanských iniciativ a „nevyklízet prostor“ těm, kdo využívají demokratických svobod k jejich potlačení.

Na Koncertu pro budoucnost vystoupí například Jaroslav Hutka, Tonya Graves, Michal Hrůza nebo Vypsaná fixa. Na pódiu promluví také kněz Tomáš Halík, herec Bolek Polívka, dokumentaristka Olga Sommerová, bratr bývalého prezidenta Ivan Havel nebo rektor Univerzity Karlovy Mikuláš Bek.

„Jsem ráda, že se občanská společnost probudila. Vážím si toho, že k jejímu probuzení přispěli dva starší pánové, dalajláma a Jiří Brady,“ uvedla dokumentaristka Olga Sommerová.

Z Kampy vyjde odpoledne v 15 hodin karnevalový průvod Sametové posvícení, v němž se objeví lidé s maskami například prezidenta Miloše Zemana, ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, ale i například nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

(pel)