Mexiko chce spolupracovat s Donaldem Trumpem, zeď na hranicích s USA ale stavět nebude.

Mexiko bude spolupracovat s budoucím prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem. Odmítá ale financovat výstavbu zdi na hranicích s USA, kterou Trump slíbil ve své předvolební kampani.

Mexické přistěhovalce Trump během své kampaně označil za drogové dealery a násilníky. Trump před volbami také prohlásil, že postaví zeď na hranici Mexika s USA, jejíž výstavbu zaplatí Mexiko.

„Zaplatit za postavení zdi je mimo naše uvažovaní, jedinou naší vizí je integrace,“ zdůraznila šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová.

K možnému vyhoštění Mexičanů, kteří nyní žijí v USA, uvedla, že její úřad v současnosti pracuje na změně konzulárního systému.

„Transformujeme naši konzulární síť v USA, abychom chránili a podpořili Mexičany,“ řekla Ruizová.

Dodala jen, že změna by měla být hotova do roka.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto Donaldu Trumpovi poblahopřál k vítězství ve volbách. Dohodl se s ním také na schůzce, na které by chtěl jasně definovat budoucí vztahy mezi oběma zeměmi.

Má se tak stát pravděpodobně ještě před Trumpovou přísahou v lednu příštího roku.

„Mexiko a USA jsou přátelé, partneři a spojenci, kteří musí pokračovat ve spolupráci za účelem konkurenceschopnosti a rozvoje Severní Ameriky,“ napsal mexický prezident na svém twitterovém účtu.

(pel)