Volby na amerického prezidenta tradičně začaly v v newhampshireských obcích Dixville Notch a Hart's Location.

Volby 45. prezidenta Spojených států odstartovaly ve východoamerickém státě New Hampshire. Lidé vybírají mezí mezi kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem. Otevřeny jsou už všechny volební místnosti. První odhady z jednotlivých států lze očekávat po půlnoci na středu SEČ, jasno by mohlo být ve středu kolem páté ráno SEČ. Podle odhadů by mohlo hlas odevzdat kolem 120 milionů Američanů.

Předem (předčasně či korespondenčně) již svůj hlas odevzdalo více než 46 milionů voličů. Pozornost se nyní upírá na dosud nerozhodnuté státy, tedy ty, které se podle průzkumů výrazně nepřiklánějí k žádnému z kandidátů. Je mezi nimi například Florida, Ohio, Pensylvánie a Severní Karolína.

Jedním z klíčových států je právě Florida, kterou republikán Donald Trump musí získat, aby měl šanci volby celkově vyhrát. Podle amerických televizí může účast v tomto státě překonat historický rekord. Úspěch Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové by mohla podpořit průběžně velmi vysoká účast hispánců. Záležet však bude i na tom, kolik přijde k volbám kubánských imigrantů, kteří tradičně stojí za republikány.

V Pensylvánii, kde v posledních dnech pořádali mítinky Trump i Clintonová, se podle CNN čeká ve frontách až hodinu. Tradičně demokratický stát byl před volbami podle průzkumů pouze mírně nakloněn ve prospěch Clintonové. Podobně velký zájem hlásí média z Michiganu, kam se stejně jako do Penyslvánie vydal před volbami Trump ve snaze získat nespokojené voliče z řad nezaměstnaných pracovníků zaniklých průmyslových podniků.

Volby provází chaos 

„Dnes vracíme Americe její velikost,“ napsal Trump krátce po zahájení voleb velkým písmem na svém Twitteru.

Volební dění sleduje v hotelu, zatímco Clintonová ve 2,4 kilometru vzdáleném kongresovém centru. Předvolební kampaň označil Trump v rozhovoru se stanicí Fox News za „skvělý proces“ a vtipkoval, že se „rozhodl hlasovat pro Trumpa“.

Podle některých expertů čeká Spojené státy během nejspíš velmi těsného hlasování mnohem větší zmatek a chaos, než bývá běžné. Voliči, kteří hlasovali předem, například často čekali ve velmi dlouhých frontách před volebními místnostmi.

Demokraté zase podali množství žalob, ve kterých obviňovali příznivce Donalda Trumpa ze zastrašování. A dokonce i ve volebních místnostech docházelo k otevřeným konfrontacím mezi voliči Trumpa a Clintonové, uvedl list The Washington Post.

Tři obce už stihly i spočítat výsledky

V Dixville Notch získala Hillary Clintonová 4 a Trump 2 hlasy. Třetí kandidát Gary Johnson získal 1 hlas. O jistou kuriozitu hned na začátku amerických prezidentských voleb se postaral zbývající dixwillský volič, který se opozdil o čtyři roky a hlas dal Mittu Romneymu, který do Bílého domu kandidoval za republikány v předchozích volbách v roce 2012.

V o něco větší obci Hart’s Location získala podle USA Today Clintonová 17 hlasů a Trump 4. Ve třetí obci Millsfield jednoznačně zvítězil Trump se 16 hlasy proti 4 hlasům Clintonové.

Poslední průzkumy favorizují mírně Clintonovou, klíčové však budou výsledky v několika stále nerozhodnutých státech. Hlavní pozornost se upře na Floridu, Ohio, Severní Karolínu, Colorado nebo New Hampshire. Právě tam kandidáti v posledních dnech kampaně zamířili.

První odhady z jednotlivých států lze očekávat po půlnoci na středu středoevropského času, jasno by mohlo být ve středu kolem páté ráno středoevropského času, pokud ovšem nenastanou průtahy při sčítání hlasů nebo pokud konečný výsledek nebude velmi těsný.

Jak volby probíhají?

Volby hlavy státu jsou ve Spojených státech nepřímé, i když fakticky se rovnají přímým. Občané v každém státě přímo volí takzvané volitele a ti v prosinci formálně zvolí šéfa Bílého domu.

Kandidátovi sice dávají hlas voliči, ale ve skutečnosti v každém státě hlasují pro takzvaný sbor volitelů. Ti pak musí jednotně hlasovat pro konkrétního kandidáta – podle většinového verdiktu voličů v daném státě.

Aby to nebylo tak jednoduché – a zároveň nespravedlivé – každý stát reprezentuje rozdílný podíl volitelů: zjednodušeně řečeno podle počtu obyvatel. Nejvíce (55) jich má Kalifornie, například Nebraska nebo Severní Dakota pak 3.

Formálně se však počet volitelů určuje podle zastoupení poslanců a senátorů ve federálním kongresu. Zatímco každý stát zastupují pouze dva senátoři, počet členů Sněmovny reprezentantů závisí právě na počtu obyvatel státu.

Sbor volitelů má dohromady 538 členů, přičemž ke zvolení prezidenta je třeba nadpoloviční většina, tedy 270 hlasů.

(pel)