Kromě Bartíka se pálením Koránu zabývá i radnice Brna-Středu.

Brněnský zastupitel Svatopluk Bartík podal trestní oznámení na odpůrce islámu Martina Konvičku. Bartíka pobouřilo, že se na Konvičkově happeningu před brněnskou mešitou pálily stránky Koránu. Podle Bartíka mohlo jít o hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

„Trestní oznámení jsem podal dle paragrafu 355 trestního zákoníku (Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny) za spálení pro muslimy posvátné knihy – Koránu. A to v kontextu řečí o tom, že naše kultura je hodnotnější než islámská pronášených na provokativním shromáždění před mešitou,“ uvedl Bartík.

„Myslím, že tím Konvička a spol. překročili meze svého velmi špatného vkusu do trestní sféry. Nicméně je věcí orgánů činných v trestním řízení, jak se s podnětem vyrovnají, já nejsem soudce,“ dodal brněnský zastupitel.

Kromě Bartíka se pálením Koránu zabývá i radnice Brna-Středu.

„Případ jsme dali do přestupkového řízení. V současné době bohužel nedokážu říct, jak celou věc budeme kvalifikovat, protože o tom v tuto chvíli jednáme s ministerstvem vnitra. V každém případě se tím ale budeme zabývat,“ komentovala případ muvčí městské části Brno-Střed Denisa Kapitančiková.

Antiislamista Konvička uspořádal happening před muslimskou mešitou u příležitosti konce svátku ramadán. Součástí akce byl striptýz, promenáda v plavkách, konzumace piva a vepřového masa a právě pálení stránek Koránu.

Brněnská muslimská modlitebna vznikla v roce 1998 jako první v Česku.

Martin Konvička se proslavil jako zakladatel iniciativy Islám v České republice nechceme a později předseda Bloku proti islámu. V květnu 2016 byl Blok proti islámu za kontroverzních okolností rozpuštěn a nahrazen Iniciativou Martina Konvičky.

(red)