Argentinský fotbalista Lionel Messi byl odsouzen k 21 měsícům vězení. Vzhledem španělským zákonům se však trest automaticky změnil v podmínku. Messi a jeho otec Jorge podle soudu platili příliš nízké daně.

Fotbalista Barcelony dále musí zaplatit 2 miliony eur (v přepočtu 54 milionů korun) a jeho otec 1,5 milionu eur (v přepočtu přes 40 milionů korun).

Messi se ještě může odvolat k nejvyššímu soudu.

Španělské úřady chtěly po Messim v letech 2007 až 2009 odvést na daních o 4 miliony eur (v přepočtu 108 milionů korun) více, než nakonec zaplatil.

Messi u soudu uvedl, že o přiznaných a zaplacených daních nic nevěděl. Vše prý nechal na svých právnících, kteří chybovali.

„Koncentroval jsem se jenom na fotbal a věřil jsem otci a právníkům, které jsem pověřil, aby se o vše postarali,“ řekl Messi u soudu.

„Jediné, co jsem synovi řekl, že o jeho práva se postará určená společnost,“ potvrdil Messiho otec.

Žalobce však fotbalistu zpražil prohlášením, že je povinen o svých finančních záležitostech dostatečný přehled na to, aby za ně mohl nést zodpovědnost.

Messi je podle Forbesu 2. nejlépe vydělávajícím sportovcem planety. Za rok 2015 si vydělal 81,4 milionu dolarů (v přepočtu 1,993 miliardy korun), včetně bonusů a reklamní činnosti.

(red)