Objevily se indicie, že obsah Clintonové e-mailů se dostal například k ruským tajným službám.

Americká FBI oznámila, že Hillary Clintonová zacházela s e-maily „nesmírně lehkomyslně“, ale trestně stíhána za to nebude. Přes nezabezpečenou soukromou e-mailovou adresu demokratické kandidátky na prezidenta, tehdejší ministryně zahraničí, poslala 110 zpráv obsahujících utajené informace. Oznámení přišlo jen několik dní po soukromé schůzce Clintonové s nejvyšším státním žalobcem.

Nejvyšší státní zástupce je členem Obamovy vlády a přímým nadřízením ředitele FBI Jamese Comeyho. Právě Comey rozhodnutí FBI oznámil.

„K tomuto případu nepřísluší žádné obvinění,“ uvedl Comey.

„Přestože jsme nenašli jasný důkaz, že bývalá ministryně Clintonová nebo její kolegové měli v úmyslu porušit zákon upravující nakládání s utajovanými informacemi, existují důkazy, že byli velmi nedbalí v tom, jak zacházeli s velmi citlivými a vysoce utajovanými informacemi,“ dodal šéf FBI.

Před 3 dny FBI Clintonovou ve věci kauzy vyslechla. Uzavřela tím vyšetřování trvající více než rok. O případném stíhání definitivně rozhodne ministerstvo spravedlnosti.

Vzhledem k tomu, že prezident Barack Obama před několika dny oficiálně podpořil kandidaturu Clintonové na prezidentku, je vysoce nepravděpodobné, že by jeho vláda proti ní podnikala jakékoliv kroky.

Tuto skutečnost ostře kritizovali republikáni.

Republikánský soupeř Clintonové v souboji o Bílý dům to považuje za další ukázku, jak je systém zmanipulovaný a zkorumpovaný.

„Ředitel FBI řekl, že darebná Hillary ohrozila naši národní bezpečnost. A žádné stíhání! No teda!“ napsal Trump na Twitteru.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan připomněl, že z šetření vyplývá, že Clintonová „lhala americkému lidu, když byla konfrontována se svými trestnými činy“. Clintonová totiž například do poslední chvíle tvrdila, že přes nezabezpečený e-mail žádné utajované informace neposílala.

„Lidé už šli do vězení za mnohem méně závažná porušení utajovaných informací a národní bezpečnosti,“ prohlásil republikánský senátor Rand Paul.

Podle Paula je rozhodnutí naprosto pobuřující.

Souvislost mezi schůzkou Clintonové s nejvyšším státním žalobcem a rozhodnutím FBI, které následovalo jen o 3 dny později, je zcela nezpochybnitelná, dodal Paul.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail na svém zcela nezabezpečeném soukromém serveru odeslala nebo přijala celou řadu tajných informací. Podle vládních nařízení lze takovou poštu rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Objevily se indicie, že obsah Clintonové e-mailů se dostal například k ruským tajným službám.

K závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu na zcela nezabezpečeném rodinném serveru pro pracovní účely porušila vládní předpisy dospěla v květnu 2015 i inspekce amerického ministerstva zahraničí.

(red)