Okamurova SPD vytvořila v Ústeckém kraji koalici s komunisty a sociálními demokraty. Vítězné ANO tak jde do opozice

Hnutí Svoboda přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury v Ústeckém kraji vytvořilo koalici s komunisty a sociálními demokraty. Koalice tak vyšahovala vítězné ANO, které zůstane v opozici. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je to prasárna, protože nabídli komunistům nejen post hejtmana, ale i většinu křesel v radě.

Ústecký kraj povede v následujícím období koalice KSČM s ČSSD a Svoboda a přímá demokracie a Strana práv občanů (SPD-SPO).

Komunistické straně nabídlo povolební spolupráci jak hnutí ANO, tak sociální demokraté společně s koalicí SPD-SPO. Krajský výbor strany dal nakonec přednost koalici, která bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu těsnou většinu osmadvaceti hlasů, hejtmanem zůstane Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Jednak to byla od ČSSD a SPD-SPO dlouhodobá stejná nabídka, nabídky od ANO se měnily, druhý takový moment byl, že více známe budoucí kolegy zastupitele z této strany. Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás většinou neznámé osobnosti. A samozřejmě jsme nemohli opomenout neustálou kritiku špatné práce od lídra hnutí ANO,“ řekl Bubeníček.

„Při jednání se podařilo prosadit naše zásadní programové podmínky pro vstup do jakékoliv krajské koalice, kterými jsou odmítnutí migrantů na území kraje. Prosazujeme také přímou volbu starostů a hejtmanů,“ uvedl Tomio Okamura, předseda hnutí SPD.

Babišův šok a nadávky

Šéfa ANO Andreje Babiše informace o nové koalici bez účasti jeho hnutí rozzlobila a dohodu označil za podvod. Podle něj ANO nabídlo komunistům nejen post hejtmana, ale i většinu míst v radě.

„Obešli nás a podvedli, i když nám říkali, že s námi koalici vytvoří. Je to neskutečná prasárna, když společně s námi mohla KSČM pohodlně vytvořit většinovou koalici. Navíc jsme komunistům nabídli nejen hejtmana, ale i většinu v radě. Asi budu muset revidovat svůj názor na pana Bubeníčka, asi jsem se v něm spletl,“ řekl Babiš.

Lídr strany rovněž uvedl, že lidé z ANO měli signály, že se koalice bez nich připravuje.

„Věděli jsme, že se o to snaží struktury místní ČSSD, o které se povídá, že nejsou daleko od organizovaného zločinu, kvůli ekonomickým zájmům různých nejmenovaných podnikatelů,“ dodal Babiš.

(pel)