Zástupci Celní správy, Finanční správy a Policie ČR uchránili státnímu rozpočtu za 2 roky spolupráce téměř 6,2 miliardy korun.

Za první pololetí letošního roku se policejním útvarům sdruženým v Daňové Kobře podařilo zachránit v rámci státního rozpočtu České republiky více než 2 miliardy korun. Uvedla to Policie ČR na svých webových stránkách.

Centrální Daňová Kobra (policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, nyní Národní centrály proti organizovanému zločinu, pracovníci Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel) uchránila více než jednu miliardu korun.

Téměř shodného výsledku dosáhla Regionální Daňová Kobra, tedy metoda spolupráce celníků, policistů a pracovníků Finanční správy na regionální úrovni. Úspěšní byli přitom policisté především ve Zlínském kraji, který podle Finanční správy všechny ostatní regiony v tomto směru významně předčil.

„Do budoucna bychom chtěli rozšířit věcnou působnost Daňové Kobry i na oblast krácení přímých daní a také dotací,“ uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Projekt Daňová Kobra odstartoval v dubnu 2014 podpisem meziresortní dohody. Partnery projektu jsou Celní správa, Finanční správa a Policie České republiky. Od počátku roku 2015 došlo k rozšíření určených pracovišť o všechna Krajská ředitelství Policie ČR a tím i k zahájení součinnosti na místní úrovni.

„Prioritou Daňové Kobry je ochrana státního rozpočtu, což byl také důvod jejího vzniku. Po celou dobu svého trvání si udržuje velmi vysokou výkonnost,“ dodal generální ředitel Celní správy Milan Poulíček.

Za dobu své existence už zástupci Celní správy, Finanční správy a Policie České republiky touto metodou práce uchránili státnímu rozpočtu téměř 6,2 miliardy korun.

Letos v červnu zahájila činnost také tzv. Hazardní Kobra, která se skládá také ze zástupců zmiňovaných třech státních orgánů. Zaměřuje se na potírání nelegálního hazardu jako jsou ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů, fenomén kvízomatů či slevostrojů.

(red)