Britská ekonomika zrychlila letos ve 2. čtvrtletí růst na 0,6 % z tempa 0,4 %v prvních 3 měsících roku. Nejistota před červnovým brexitem na ni neměla takřka žádný vliv, uvedl statistický úřad v Londýně. Zásluhu na optimističtějších výhledech britské ekonomiky mají především spotřebitelé.

Ekonomiku Velké Británie podle agentury Reuters táhne poslední měsíce nahoru spotřeba domácností. Britové v předtuše vystoupení své země z Evropské unie nepřestali nakupovat, což může podle analytiků Británii ochránit před hrozící recesí.

Největší britské společnosti navíc podle Reuters také nevykazují pokles důvěry ani ekonomickou stagnaci. Některá bulvární média proto psala dnes dokonce o ekonomickém boomu díky brexitu, uvedla tisková agentura.

Meziročně hrubý domácí produkt (HDP) Británie stoupl o 2,2 %. Jedná se také o zrychlení, na počátku roku rostl britský HDP dvouprocentním tempem.

Drtivá většina ekonomů ovšem stále zůstává obezřetná. Podle nich je na podobné závěry o reálném dopadu brexitu na britskou ekonomiku stále příliš brzy. „Skutečnost, že se Spojené království vyhnulo bezprostřední krizi nám neříká nic o budoucnosti,“ řekl například Holger Schmieding, hlavní ekonom Berenberg Bank

Nicméně i mezi ekonomy roste pomalu přesvědčení, že se Británie předpokládané několikaleté recesi přece jen dokáže vyhnout, byť podle nich stále hrozí omezení kupní síly spotřebitelů v následujících měsících. A to kvůli slábnoucí libře a tlaku na ceny ve výrobě.

„Průzkumy, které zahrnují období do referenda a bezprostředně po něm, nijak nenaznačují, že by investice nebo HDP výrazněji ovlivnila nejistota kolem brexitu,“ řekl ekonom statistického úřadu Joe Grice.

Také srpnové maloobchodní tržby dokázaly vyvrátit některé negativní předpovědi. Spotřeba domácností dokonce vykázala nejsilnější růst od finanční krize. Spotřební výdaje přitom zůstaly velmi silné již bezprostředně po červnovém referendu. V červenci rostly podle statistik nejvyšším měsíčním tempem za 14 let.

Britští maloobchodníci hlásí ke konci prázdnin nejlepší měsíční tržby tohoto roku. Slabá libra navíc podle Reuters láká zahraniční obchodníky. Podle oficiálních údajů v Británii nečekaně klesl v červenci i také počet nezaměstnaných žadatelů o státní podporu.

Propad důvěry britských spotřebitelů těsně po skončení referenda o vystoupení z EU vyrovnal srpen více než dostatečně.Její index vzrostl nejvíce za 3,5 roku a smazal zhruba polovinu červencové ztráty. (hej)