Republikánský kandidát prezidenta USA Donald Trump pochválil Saddáma Husajna. Trumpovi imponovala diktátorova tvrdost, s níž údajně bojoval proti teroristům. Trump již dříve v kampani kritizoval americkou invazi do Iráku s tím, že destabilizovala Blízký východ.

„Saddám Husajn byl zlý hoch, že? Ovšem víte, co dělal dobře? Zabíjel teroristy. To dělal moc dobře,” nechal se Trump slyšet na mítinku v Severní Karolíně.

„Nečetli jim jejich práva, nebavili se s nimi. Byli to teroristi, měli to spočítané,” uvedl Trump.

Trumpovy zahraničněpolitické názory se setkaly s rozporuplnými reakcemi uvnitř Republikánské strany. Trump totiž nekompromisně kritizoval politiku republikánského prezidenta George W. Bushe a řekl, že Saddám nedisponoval zbraněmi hromadného ničení.

K podobným závěrům dospěla britská Chilcotova komise.

Saddám Husajn byl tyran, který povraždil spoustu vlastních lidí, prohlásil Chilcot. Podle šéfa komise však „nepředstavoval bezprostřední hrozbu”.

„Velká Británie se rozhodla zapojit se (po boku USA) dříve, než byly vyčerpány možnosti mírového řešení. Vojenská akce v tu dobu nebyla jediným zbylým řešením,“ uvedl předseda komise John Chilcot.

Chilcot potvrdil nepravdivost argumentu tehdejší britské  vlády Tonyho Blaira i americké Bushovy vlády, že Irák vlastnil zbraně hromadného ničení.

Chilcotova komise dále připomněla, že s nezamýšlenými důsledky invaze se destabilizovaný Irák vypořádává dodnes.

Trump již dříve řekl, že svět by byl o 100 % lepším místem, kdyby diktátoři jako Saddám Husajn či libyjský Muammar Kaddáfí nebyli svrženi prostřednictvím západních invazí.

Zvláštní irácký soud obvinil Saddáma Husajna z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Nakonec byl odsouzen k smrti za podíl na masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982.

Soud Saddáma neobvinil a neodsoudil například za chemický útok proti iráckým Kurdům ve městě Halabdža, kdy zemřelo až 5 tisíc civilistů a další tísice byly zraněny. Útok se odehrál v rámci irácko-íránského konfliktu,

Německý týdeník Der Spiegel v roce 2015 přišel s odhalením, že vojenské velení Islámského státu je tvořeno především bývalými důstojníky Saddámovy armády.

(red)