Kobra na Zlínsku odhalila podvody za více než půl miliardy korun.

Daňová Kobra odhalila na Zlínsku rozsáhlé karuselové podvody se škodou bezmála 620 milionů korun. Organizovaná skupina zde vytvořila účelovou obchodní síť, která poté vykazovala fiktivní obchody zejména s barevnými kovy.

Skupina působila zejména ve Zlínském kraji v období od dubna 2011 do května 2014. Podle krajské policejní mluvčí Lenky Javorkové vytvořila účelové obchodní řetězce, jejichž prostřednictvím pak uskutečňovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů, s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty.

Trestnou činnost podle policie vymyslel a vedl sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínska. Do obchodů bylo zapojeno osm lidí a tři firmy. Obviněným hrozí až deset let, firmám až zrušení.

„Skupinu sedmi lidí, která měla vlastní organizační strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činnosti, řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku,“ dodala Javorková.

Zlínská společnost barevné kovy podle dokladů nakupovala od odběratelů ze Slovenska. Na základě těchto dokladů podle Javorkové neoprávněně deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodávek zboží do jiného členského státu EU. Škoda od dubna 2011 do května 2014 na nadměrných odpočtech daně z přidané hodnoty dosáhla 550 milionů Kč.

Policie prověřuje i nákup zboží u společnosti v Nizozemsku prostřednictvím firmy ze Slovenska. Podle Javorkové bylo zboží následně pouze fakturačně přeprodáváno v řetězci společností v Česku, z nichž první společnosti (takzvaní ztracení obchodníci) nepřiznávaly pořízení zboží z jiného členského státu EU. Dále se zboží „papírově“ přeprodávalo přes další, nárazníkovou společnost a zlínskou firmu. Ta zboží poté prodala v ČR dalším společnostem.

„Ve skutečnosti byly komodity z Nizozemska dodávány přímo zlínské společnosti a fakturační tok, v rámci kterého se na pozici ztraceného obchodníka postupně vystřídalo několik firem, sloužil pouze k zakrytí daňového podvodu. Tímto způsobem byla daň z přidané hodnoty zkrácena téměř o 62 milionů korun,“ popsala Javorková.

(pel)