Většina Čechů považuje politické strany za zkorumpované.

České republice vládnou zkorumpovaní politici. Myslí si to většina Čechů, kteří fungování politických stran vnímají negativně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Zhruba tři čtvrtiny lidí míní, že se o ně strany zajímají jen v době voleb, jsou zkorumpované a jde jim hlavně výhody a zájmy svých členů.

Strany se sice kritizují navzájem, ve skutečnosti jsou ale všechny stejné, myslí si 72 procent lidí. Zhruba stejný podíl považuje politické strany za objekty, které rozdělují společnost. Podle 46 procent není v politickém spektru žádná strana, která by reprezentovala jejich názory.

Téměř dvě třetiny Čechů ale vidí strany jako prostředek k účasti na politické činnosti a 61 procent dotázaných souhlasí s tím, že strany jsou třeba k hájení zájmu různých skupin a sociálních tříd.

Více než polovina lidí nepochybuje o nutnosti existence politických stran k fungování demokracie. Podle 43 procent Čechů je možné vstupem do politiky něco změnit, opak si ale myslí 45 procent.

Téměř všechny předložené výroky (kromě výroku o možnosti něco změnit skrze vstup do politické strany) jsou ovlivněny věkem respondenta. Zajímavé jsou především odpovědi mladých lidí (15 – 19 let), kteří častěji ve srovnání se zbytkem populace volí odpověď „nevím“. Tento nález je v souladu se zdůrazňovanou lhostejností prvovoličů vzhledem ke krajským a senátním volbám.

Nejpevnější voličské jádro mají komunisté

Od loňského roku přibylo především lidí, podle kterých jsou všechny strany stejné a jsou ovlivněny korupcí. Ubylo naopak těch, kteří nesouhlasí s tím, že strany poskytují lidem možnost zúčastnit se politické činnosti.

CVVM rovněž zjišťovalo vztah voličů k preferovaným stranám. Za přesvědčené příznivce strany se označilo 14 procent dotázaných, kteří preferují nějaký politický subjekt. Dalších 48 procent s nějakou stranou většinou souhlasí. Pětina tvrdí, že stanoviska strany jsou jí blízká, ale v mnohém mají jiný názor, a 15 procent dává některé straně přednost jen proto, že jim vadí nejméně.

Proti loňskému roku se výsledky téměř nezměnily a podle zjištění CVVM nejpevnější voličské jádro mezi svými voliči má KSČM, u které přesvědčení přívrženci tvoří třetinu. Hnutí ANO jich má proti jiným stranám méně.

Nejsilnějším motivem, proč volit preferovanou stranu, zůstává pro lidi souhlas s jejím programem a důvěra v její představitele. Uvedlo to přes 85 procent dotázaných. Čtyři pětiny uvedly ještě blízkost ideového zaměření strany a její dosavadní činnost. Naopak nejmenším důvodem, proč lidé volí jistou stranu, je účast na jejím vnitrostranickém životě. Uvedlo to jen deset procent voličů.

postoje-obyvatel CR k politickym stranam

(pel)