Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere se postavil proti politice kancléřky Merkelové. Navrhuje vracet všechny migranty zpět do Afriky.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere z kancléřčiny strany CDU chce vracet migranty zpět do Afriky. Se stejným plánem již dříve přišli maďarský premiér Viktor Orbán i český prezident Miloš Zeman. Podle ministra Maiziera by běženci měli být vraceni do Afriky ještě před tím, než se jim podaří připlout přes Středozemní moře do Evropy.

„Pokud přijdou o vyhlídky na dosažení evropských břehů, může to migranty především odradit od toho, aby nastupovali na lodě k životu nebezpečné a nákladné cestě,“ oznámila mluvčí ministra Maiziera.

Vracení migrantů zpět do Afriky by podle německého ministerstva vnitra znemožnilo převaděčským skupinám vydělávat na nelegální migraci osob z Afriky či Sýrie přes Libyi do Evropy.

Záměry ministra vnitra Maiziera jsou v rozporu s politikou kancléřky Angely Merkelové.

Ta kvůli politice vstřícné k migrantům čelí již delší dobu tlaku koaliční i vnitrostranické opozice.

Tábory pro migranty

Plán německého ministra vnitra Thomase de Maiziera, který je inspirován přístupem Austrálie, počítá s vybudováním táborů v Tunisku, Egyptě a dalších severoafrických zemích. v těch by běženci mohli žádat o azyl.

Teprve pokud by se svou žádostí o azyl uspěli, mohli by se přesunout do Evropy.

Socialistická opozice v Německu se však staví proti tomuto plánu s tím, že vedl k „humanitárnímu skandálu“.

Zeman a Orbán

S myšlenkou na vracení migrantů zpět do Afriky přišli již dříve maďarský prezident Orbán a český prezident Zeman.

Prezident Miloš Zeman navrhl deportovat nelegální uprchlíky do prázdných míst v severní Africe nebo na neobydlené řecké ostrovy. Řecko má podle Zemana dostatek neobydlených ostrovů a velký zahraniční dluh. Zřízení ´hotspotů´ na řeckých ostrovech by tak mohlo být splátkou zahraničního dluhu, prohlásil Zeman.

Svoji druhou navrhovanou variantu, tedy přesun uprchlíků do pustin v severní Africe, již Zeman více neupřesnil.

Orbán navrhl deportovat migranty mimo EU

Maďarský premiér Viktor Orbán již v září letošního roku navrhl deportovat a držet všechny ilegální migranty v táborech mimo Evropskou unii. V nich by uprchlíci byli po dohledem ozbrojených strážců do té doby, než by úřady rozhodly o jejich žádosti o azyl.

Podle Orbána by tak migranti mohli být umístěni na ostrov nebo na vymezeném území na pobřeží severní Afriky.

Všichni migranti, kteří do Evropy pronikli nelegálně, musejí být podle Orbána zadrženi a odesláni pryč.

„Musíme založit velké uprchlické tábory mimo EU s ozbrojenou bezpečností a finanční podporou, kterou poskytne, zajistí Unie,“ vysvětlil Orbán svůj plán.

Do těchto táborů by byli deportováni všichni ilegální migranti a pouze zde by mohli žádat o azyl.

SPD podpořilo návrh prezidenta Miloše Zemana

Z českých parlamentních stran podpořilo plán prezidenta Miloše Zemana na deportace migrantů do pustin v severní Africe nebo na řecké ostrovy Okamurovo hnutí SPD.

„Hnutí SPD vítá iniciativu na přesídlení ekonomických migrantů z Evropy do Afriky anebo na řecké ostrovy, čímž by Řecko mohlo splácet své dluhy věřitelům,“ uvedlo SPD.

„Vítám, že se prezident republiky Miloš Zeman připojil ke stanovisku SPD na nulovou toleranci nelegálních imigrantů a jejich nekompromisní vyhošťování mimo schengenskou hranici tak, jak ukládá mezinárodní právo,“ prohlásil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. (red)