Podle návrhu ministerstva dopravy se mají podstatně zvýšit pokuty za nejvážnější přestupky. Sociálně slabší spoluobčané však budou mít zavinění nehody nárok na slevu.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) plánuje zvýšit pokuty u nejzávažnějších přestupků ze současných nejvýše 50 tisíc korun až na 75 tisíc. Pokud by řidič způsobil dopravní nehodu se zraněním osob, pokuta by se zdvojnásobila. Maximálně by mohla dosáhnout 100 tisíc korun. Stát při tom ale uvažuje o zlevnění pokut pro sociálně slabé občany.

Pokuty by podle Ťokova návrhu měly být nově rozděleny do čtyř pásem: 2 až 5 tisíc korun, 4 až 10 tisíc korun, 7 až 25 tisíc korun a 25 až 75 tisíc korun.

U řízení pod vlivem alkoholu nebo drog by se horní výše pokuty zvýšila o 25 tisíc na 75 tisíc Kč.

Nejvyšší pokuta za vjezd na železniční přejezd by vzrostla na pětinásobek ze současných 5 tisíc na 25 tisíc korun.

Sociálně zvýhodněné pokuty pro chudé

Ministerstvo dopravy však také navrhuje slevy na pokuty pro sociálně slabší občany. Pro ty by zákon umožňoval stanovit pokutu pod zákonnou hranicí, a to až do výše jedné pětiny.

Na „zlevněnou“ pokutu by však podle ministra Ťoka mohli mít nárok i řidiči, kteří dlouhou dobu nespáchali dopravní přestupek.

Zvýšit se má také doba zákazu řízení. Nejkratší doba zákazu řízení by činila 3 měsíce oproti dnešnímu jednomu měsíci.

U nejvážnějších přestupků by řidič místo nynějšího trestu na 1 až 2 roky mohl dostat zákaz řízení na 18 měsíců až 3 roky.

Přestupkové body klesnou

Návrh počítá se snížením sazeb trestných bodů za přestupek.

Nejvyšší počet bodů, které může motorista dostat za přestupek, by klesl ze sedmi na šest.

O každé změně v počtu bodů by řidiči měli mít možnost se dozvědět e-mailem, esemeskou nebo prostřednictvím datové schránky.

Vláda by měla změny schvalovat příští rok a bodový systém, který v současné podobě v Česku funguje deset let, by se tak mohl změnit od roku 2018. (red)