Hrad vyškrtl ze seznamu vyznamenaných strýce ministra kultury Daniela Hermana.

Prezident Miloš Zeman neudělí státní vyznamenání Jiřímu Bradymu, strýci ministra kultury Daniela Hermana. Podle Hermana Pražský hrad chtěl, aby se ministr nesetkal s dalajlamou, jinak jeho strýci neudělí vyznamenání. Bradyho po setkání ministra Hermana s dalajlamou Hrad vyškrtl ze seznamu vyznamenaných.

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po světě. Jeho jméno ale nakonec ze seznamu navržených sestaveného prezidentskou kanceláří zmizelo.

„Ano, takovou informaci jsem obdržel, více se o tom nechci bavit,“ potvrdil Daniel Herman.

Později řekl, že jej hrad vyzval ke zrušení schůzky s dalajlamou. A že v případě, že se s ním sejde, neudělí prezident Miloš Zeman jeho strýci státní vyznamenání.

Mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček řekl, že Herman by se měl za své výroky stydět. Podle něj nebyl žádný seznam oceněných oficiálně ani neoficiálně uveřejněn a Zeman se vyznamenanými nezabýval.

Přitom ještě před týdnem Bradymu lidé z kanceláře prezidenta telefonovali do Kanady, kde od roku 1949 žije, aby ho o nominaci informovali, získal i harmonogram slavnostního ceremoniálu, tvrdí jeho dcera Lara Brady.

Na otázku, zda tedy Herman neříká pravdu, když uvádí, že pokud by se nesetkal s dalajlamou, Brady by vyznamenání dostal, prezidentův mluvčí odvětil, že nekomentuje jméno a nezná seznam vyznamenaných.

„Komentuji mimořádně nevkusné a nevhodné jednání a výroky ministra Hermana,“ uvedl.

Jiří Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti. Po návratu do Československa zjistil, že všichni jeho příbuzní zahynuli. V roce 1949 emigroval do Kanady, kde pomáhal ostatním emigrantům postavit se na vlastní nohy. S jedním z nich založil instalatérskou firmu a postupem času se vypracoval na váženého podnikatele a usilovně hájil lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holocaustu.

(pel)