Při léčení v nemocnicích se více než 2,6 milionů pacientů nakazí tzv. nemocniční infekcí.

Více než 2,6 milionu pacientů ročně se při léčení v evropských nemocnicích nakazí tzv. druhotnou nemocniční infekcí. Pro 91 tisíc z nich je nákaza smrtelná a na následky zemřou.

Druhotné infekce jsou infekce spojené se zdravotní péčí, kterými se člověk nakazí v nemocnici, kam přijde třeba na operaci.

Podle studie týmu Alessandra Cassiniho z Evropského centra pro prevenci a kontrolu chorob, kterou zveřejnil odborný lékařský časopis PLOS, se v Evropě takto ročně nakazí přes 2,6 milionu pacientů. Přibližně 91 tisíc jich zemře.

Nejvíc úmrtí má na svědomí zápal plic, ročně takto v evropských nemocnicích zemře přibližně 30 tisíc pacientů ze 700 tisíc nakažených.

Druhou nejvyšší úmrtnost necelých 30 tisíc vykazují otravy krve. Dalšími infekcemi jsou infekce močových cest, infekce zanesené do otevřených ran a novorozenecká sepse.

„Ta studie je podle mého názoru tím nejlepším, co jsem na toto téma dosud viděla, a to nejen v Evropě,“ uvedla Petra Gastmeierová, šéfka německého národního referenčního centra pro kontrolu infekčních nemocí.

Dodala, že údaje ve studii se shodují se zjištěními, k nimž dospělo její středisko.

V českých nemocnicích se ročně druhotnou infekcí nakazí zhruba 200 tisíc pacientů. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula odhaduje počet na zhruba 100 až 120 tisíc případů. V rámci Evropy se podle něj s těmito počty Česko nachází zhruba uprostřed pomyslného žebříčku.

(pel)