Některé české vysoké školy vyvěsily vlajku Tibetu, reagovaly tak na prohlášení o Číně. (Foto:MUNI)

Některé vysoké školy dnes pět minut před polednem vyvěsily tibetskou vlajku. Gesto navrhl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek jako reakci na prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně vydaném po setkání některých politiků s dalajlamou. K akci se připojily například Univerzita Palackého, Západočeská univerzita či Vysoká škola chemicko-technologická.

Brněnská univerzita vyvěšením vlajky chtěla vyjádřit souhlas s humanistickými hodnotami, které dalajlama reprezentuje, tedy lidskostí, nadějí, spoluprací a dobrotou.

„Domnívám se, že včerejší stanovisko dává přednost hospodářským zájmům několika podniků, které mají kontakty v Číně, před opravdu důstojným vystupováním. Rozuměl bych tomu, kdyby ústavní činitelé věc jednotlivě okomentovali, ale takhle silné prohlášení kvůli banální věci nepřispívá důstojnosti státu. Zesměšnili stát. Zesměšnili jsme se na mezinárodní scéně,“ uvedl Bek.

Tibetská vlajka zavlála také na Univerzitě Palackého v Olomouci, vyvěsila ji také Západočeská univerzita v Plzni.

S dalajlamou se sešel ministr kultury Herman

S tibetským duchovním vůdcem dalajlamou se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v reakci na schůzky politiků s dalajlamou vydali prohlášení, že by považovali za nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně.

Vztahy Česka a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

S dalajlamou, který je jedním z hostů Fora 2000, se dnes ráno setkali také někteří poslanci a senátoři. Schůzku považují za dobrou odpověď na úterní prohlášení vrcholných ústavních činitelů.

Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

(pel)