Znečištěné ovzduší působí na zdraví novorozených dětí a poškozuje jejich DNA.

Znečištěné ovzduší poškozuje DNA českých novorozenců. Experti zkoumali, jak se na zdraví a genech dětí i matek podepíše ovzduší, ve kterém žijí. Nejvíce genetických změn vědci objevili u novorozených dětí na severní Moravě v Karviné. 

Vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT zkoumali, jak znečištěné ovzduší působí na zdraví novorozených dětí a jejich matek.

Během dvou let porovnávali kvalitu ovzduší v Českých Budějovicích a v Karviné. Výsledky ukázaly, že smog poškozuje geny a že v Karviné je více změn DNA u novorozených dětí.

Experti odebírali krev a moč stovce novorozenců a matek. U nekuřaček testovali i mateřské mléko. Vzorky odebírali v létě i v zimě kvůli tomu, že v topné sezoně je v ovzduší mnohem více škodlivin.

Výsledky experimentu prokázaly, že v Karviné je poškození DNA karcinogenním polycyklickým aromatickým uhlovodíkem benzopyrenem větší než v Českých Budějovicích.

Zatímco ovzduší v Karviné je však znečištěné několikanásobně více než v Budějovicích, poškození genů je na severu Moravy více o desítky procent.

Překvapivé byly výsledky rozborů mateřského mléka, které i přes vysoký příjem škodlivin z ovzduší zůstává čisté.

V Karviné jsou od října do března běžně hodnoty benzopyrenu až sedminásobně vyšší, než povolují normy. Takto znečištěné ovzduší u novorozenců způsobuje například nižší porodní váhu, zpoždění psychického vývoje nebo dýchací problémy.

U dospělých zase urychluje proces stárnutí a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké množství škodlivin ve vzduchu má také vliv na kvalitu spermií.

(pel)