Klauni už útočí i v kontinentální Evropě. Fenomén klaunů, kteří děsí nebo i napadají obyvatele, se do Evropy rozšířil z USA.

Ozbrojení klauni dorazili z USA už i do Evropy. Jako první zaútočili děsiví klauni ve Skandinávii. Ve Švédsku klauni ráno napadli a pořezali mladíka rozbitou skleněnou lahví.

Švédskou a norskou policii denně kontaktují desítky lidí, které vystrašili či dokonce fyzicky napadli děsiví klauni. Ve švédském Falköpingu zaútočili tři muži v klaunském převleku na kolemjdoucího mladíka rozbitou skleněnou láhví. Případ vyšetřuje policie jako napadení.

Podle informací z místa činu byli dva klauni pruhovaní a třetí byl strakatý.

Počet střetů obyvatel s děsivými klauny ve Švédsku v posledních dnech enormně vzrostl. značně vzrostlo. Jen v sobotu bylo hlášeno vystrašených lidí.

K incidentům s klauny však došlo i v Norsku. V Nesu na jihovýchodě Norska oznámil řidič policii, že k jeho autu, ve kterém měl i dvě děti, vyběhl z nedalekého příkopu člověk v klaunské masce, přiběhl k autu a začal mávat hokejkou.

Přivolaní policisté pak na místě zjistili, že v převleku klauna útočil teprve čtrnáctiletý chlapec, které při akci natáčeli jeho kamarádi.

Fenomén agresivních klaunů se objevil poprvé v srpnu v USA. V Jižní Karolíně lidé v kostýmech po setmění číhali na okrajích obytných čtvrtí a lákali děti do lesa. Klaunské útoky se během září rozšířil do dalších států USA i Velké Británie. (sfr)