Žebříček znečišťovatelů opět vede Spolana Neratovice.

Už druhým rokem po sobě se mezi největší znečišťovatele zařadila chemička Spolana Neratovice. V loňském roce vypustila do životního prostředí celkem 37,5 tuny rakovinotvorných látek. Mezi dalšími velkými znečišťovateli jsou například Kovohutě Holding DT či laminátovna Peter GFK. Vyplývá to z nejnovějších údajů ekologického sdružení Arnika.

Množství rakovinotvorných látek, které vypouštějí podniky, se celkově v Česku meziročně snížilo. Zvýšilo se však množství takzvaných endokrinních látek, tedy těch, které poškozují hormonální soustavu člověka, dále množství látek poškozujících ozonovou vrstvu Země a rovněž dioxinů.

Nejvíce znečišťovatelů pochází zejména z krajů Moravskoslezského, Ústeckého, Středočeského a také z Vysočiny.

„Za rok 2015 zůstalo pořadí podobné jako předchozí, ale přeci jen došlo ke změnám. Spolana Neratovice, která byla loni skokanem roku a námi označena za největšího znečišťovatele za rok předchozí, své místo ještě upevnila, protože zvýšila celkové emise látek potenciálně karcinogenních,“ uvedl Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika.

Spolana na přední příčce

Neratovická chemička Spolana dominuje novým žebříčkům největších českých znečišťovatelů za loňský rok.

„Vyhodnocení se týká celkového množství látek vypouštěných do ovzduší, vody a odpadů. Zajímají nás rakovinotvorné a potenciálně rakovinotvorné látky,“ řekl Petrlík.

Spolana se dostala na přední příčky mezi znečišťovateli především kvůli emisím trichlorethylenu.

„Nebezpečnost této látky byla Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) přehodnocena a trichlorethylen se nově řadí mezi látky s prokázaným karcinogenním vlivem na člověka,“ vysvětlil Petrlík.

Spolana dále zvýšila o tři a půl tuny emise pravděpodobně rakovinotvorné látky 1,2-dichlorethanu. Podnik ji chce podle Arniky dovážet jako surovinu pro výrobu PVC.

Skokanem roku Kovohutě Holding

Za „skokana roku“ pak Arnika označila Kovohutě holding v Mníšku pod Brdy, které ohlásily 29 gramů dioxinů v přenášených odpadech.

Do první desítky největších původců dioxinů se řadí i tři spalovny odpadů firmy SITA CZ – v Trmicích, ve Zlíně a v Ostravě.

Mezi další velké znečišťovatele patří laminátovna Peter GFK v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, která o 12 tun zvýšila množství vypouštěného potenciálně rakovinotvorného styrenu.

Zvýšily se emise styrenu 

Emise styrenu v ČR meziročně navíc mírně vzrostly celkově. Arnika upozornila, že zatímco Synthos Kralupy nad Vltavou tyto emise snížil o zhruba tři tuny, laminátovna Peter GFK je zvýšila.

V podílu na emisích látek, které mohou způsobit rakovinu, vzrostl styren proti formaldehydu. Například dřevozpracující provozy v Lukavci na Vysočině dosáhly míry emisí formaldehydu jihlavského Kronospanu.

Mezi největší pražské znečišťovatele se řadí Ústřední čistírna odpadních vod, spalovna odpadů v Malešicích s dioxiny a rtutí a provoz firmy Cofely, a.s. v Praze 4, kde došlo k havarijnímu úniku halonů zřejmě z hasicího zařízení.

Povinnost hlásit vypouštění nebezpečných látek do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) ukládá firmám zákon. V roce 2015 nahlásilo úniky a přenosy takových látek celkem 1 770 podniků. Celkem se ohlašuje 63 druhů takových látek.

(pel)