Varování a odstrašující obrázky se možná objeví i na alkoholu.

Varování „Alkohol zabíjí“ a odpudivé obrázky se možná objeví na lahvích s lihovinami. Evropská komise totiž zvažuje návrh na povinné varování před škodlivostí pití tvrdého alkoholu pro celý jednotný unijní trh. Komise se inspirovala v Irsku, kde vláda takový návrh přijala v loňském roce.

Na lahvích by se tak mohly objevit nápisy „Pití zabíjí“ nebo „Těžce poškozuje zdraví“. Vyloučit se nedá ani zavedení odstrašujících obrázků podobně jako u cigaret například snímky jater nebo mozku zničených alkoholem.

Irská vláda přijala návrh zákona na povinné značení škodlivosti lihovin loni. Kromě toho zakazuje reklamu na jakýkoliv alkohol ve vozech hromadné dopravy, na zastávkách u škol a zavádí také zvláštní daň ve výši 10 centů na každý gram alkoholu v nápoji.

Evropská komise označila irský postup podle eurokomisaře pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise jako dobrý příklad a uvažuje zavést povinné označování tvrdého alkoholu pro celý jednotný evropský trh.

„Zlepšení informací na etiketách může lidem pomoci, aby si uvědomili rizika konzumace tvrdého alkoholu,“ uvedl Andriukaitis.

Údaje o kaloriích nestačí, je potřeba přitvrdit

Andriukaitis hodlá na začátku příštího roku předložit návrh na povinné uvádění složení a počtu kalorií v lihovinách. Takové opatření ale považuje jen za nutný základ, který sám o sobě nestačí a podle něj je potřeba přitvrdit. Jako vzor dal právě Irsko.

„Ten, kdo se opíjí, nezmění své zvyklosti jen proto, že si na etiketě přečte, kolik je v lahvi kalorií,“ řekl.

Dodal, že EU by se mohla irským modelem inspirovat a doplnit jej o další kroky. To by mohly být právě odstrašující obrázky, jako jsou na cigaretách.

 

(pel)