Sonda Rosetta přistála na kometě a ukončila svou dvanáctiletou výzkumnou misi

Sonda Evropské vesmírné agentury (ESA) Rosetta úspěšně zakončila po 12 letech vesmírnou misi. Sonda přistála na povrchu komety Čurjumov-Gerasimenko.

Sonda podle předpokladů dosedla na povrch vesmírného tělesa poměrně malou rychlostí, a proto byl dopad spíše měkčí. Stalo se tak už přibližně ve 12:40 SELČ, ale s potvrzením bylo nutné počkat, protože komunikace s Rosettou měla vzhledem k velké vzdálenosti od Země čtyřicetiminutové zpoždění.

Ve 13:19 SELČ signál v řídicím středisku ESA v Darmstadtu odumřel a potvrdil tak definitivní konec mise, kterou vědci hodnotí jako velký úspěch.

Rosetta nepřestala pracovat ani na své „poslední cestě“ a poslala vědeckému týmu projektu další data i fotografie kolem vybraného místa přistání.

„Je hotovo. Mohu potvrdit naprostý úspěch sestupu Rosetty. Operace mise Rosetta jsou ukončeny,“ prohlásil ředitel projektu Patrick Martin.

Rosetta se vydala na cestu v březnu 2004 a ke svému cíli dorazila po deset let trvající pouti. Jejím úkolem bylo kometu s katalogovým číslem 67P zevrubně prozkoumat, včetně vnitřní struktury, a pomoci tak vědcům poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

K tomu byla také sonda vybavena robotickým modulem Philae, který na kometě přistál v listopadu 2014.

Přistání ale nebylo ideální a modul na Zemi vyslal jen několik sérií dat, která nicméně podle vědců byla i tak velmi důležitá a užitečná.

Poloha přístroje na povrchu komety zůstala vědcům celou dobu neznámá, až do začátku letošního září, kdy se na záběrech pořízených kamerou umístěnou na Rosettě podařilo Philae rozeznat.

(pel)