Na Harvardově univerzitě se udělovaly každoroční Ig Nobelovy ceny za bizarní výzkumné výsledky.

Na Harvardově univerzitě se udělovaly každoroční Ig Nobelovy ceny za podivné výzkumné výsledky. Vítězové obdrželi peněžní odměnu ve výši 10 biliónů zimbabwských dolarů (přibližně 10 Kč) a oznámení o svém vítězství podepsané laureáty skutečné Nobelovy ceny. Slavnostní ceremonie proběhla letos už po dvacáté šesté.

Ig Nobelovu cenu za medicínu získal tým německých vědců za studium vlivu škrabání na pravém boku před zrcadlem na vyrážku na levé části těla.

Ig Nobelova cena za ekonomii byla udělena vědeckému týmu z Nového Zélandu za výzkum osobnostních znaků kamení z marketingového hlediska.

Cena za chemii, poněkud škodolibě, byla udělena koncernu VW za vyřešení problému snižování automobilových emisí.

Cenu za fyziku získal maďarsko-švédský tým za výzkum efektu depolarizace světla na kůži bílých koní na odpuzování much.

A mouchy se na udělování cen prosadily nejen jako objekt vědeckého, ale i uměleckého zájmu. Ig Nobelovu cenu za literaturu získal švédský spisovatel Fredrik Sjöberg za autobiografickou trilogii Past na Mouchy, která pojednává o sběru mrtvých a i ještě trochu živých much.

Ig Nobelova cena se uděluje i v kategoriích, ve kterých se klasická Nobelova cena neuděluje. Proto mohla být udělena Ig Nobelova cena za výzkum v oblasti reprodukce, kterou získal egyptských vědec Ahmed Shafik za výzkum vlivu nošení nohavic z různých materiálů na reprodukční schopnosti laboratorních krys.

Ig Nobelovu cenu v minulosti získali i Češi. Tým prof. Jaroslava Flegra byl v oblasti veřejného zdraví oceněn za výzkum vlivu toxoplazmózy u koček na psychiku lidí. A vědecká skupiny kolem Vlastimila Harta získala Ig Nobelovu cenu za biologii díky pečlivému monitoringu směru močení psů vzhledem k magnetickému poli Země.

(pel)