Třetina dospělých Američanů uvedla, že je „velmi šťastná“. U třicátníků však došlo k viditelnému propadu počtu "šťastných" a to z 38 % na 33 %.

Američtí třicátníci jsou nešťastnější než byli jejich rodiče ve stejném věku. Dnešní třicetileté Američany trápí finanční nestabilita, sociální sítě a tlak, aby drželi krok s ostatními. Vyplývá to ze studie amerických univerzit v Chicagu, Michiganu a San Diegu.

Období mezi 30. a 40. rokem života bylo dlouho považováno za jedno z nejšťastnějších. Ze srovnání dat o třicátnících ze 70. let minulého století s těmi dnešními vyplývá, že tehdejší mladí dospělí byli šťastnější.

„Věk má přinést štěstí a spokojenost. Že už to není pravda, je určitým způsobem šokující,“ uvedl profesor Jean Twenge.

Část badatelů tuto změnu přisuzuje výchově. Současná generace amerických třicátníků byla vedena k tomu, že dokáže cokoliv. Mnozí z nich teď zjišťují, že to není pravda. To vede k negativním pocitům, v krajním případě i depresím.

Třetina dospělých Američanů uvedla, že je „velmi šťastná“. Tuto odpověď podle Twengeho zvolilo 30 % lidí ve věku 18 až 29 let, zatímco v 70. letech to bylo jen 28 %.

Zvýšil se rovněž počet šťastných náctiletých Američanů. V roce 1970 bylo velmi šťastných 19 % 18letých Američanů, dnes už je to 23 %.

U třicátníků však došlo k viditelnému propadu počtu „šťastných“ a to z 38 % na 33 %.

Tim Bono, psycholog na Washingtonově univerzitě v St. Louis, doporučuje svým studentům více spánku, cvičení a sociálního kontaktu. Naopak by se měli vyvarovat srovnávání s ostatními, zejména na internetu.

„Zaměřit se na vděčnost rovněž zvyšuje pocit štěstí,“ uvedl Bono.

„Více se soustředím na to, zda vedu plnohodnotný život, než se strachuji, jestli jsem dosáhla tolik, jako mí rodiče,“ vysvětlila Bonova studentka Geena Kandelová. (sfr)