Největší létající stroj na světě Airlander 10 poprvé odstartoval.

Největší létající stroj na světě – hybridní vzducholoď Airlander 10 – úspěšně absolvovala zkušební let. Obří vzdušné plavidlo dlouhé 92 metrů, které v sobě kombinuje prvky vzducholodě a letadla, odstartovalo poprvé z letiště nedaleko Cambridge ve Velké Británii. Při druhém pokusu pak měla lehkou nehodu, a při přistání havarovala. Zraněn nebyl nikdo. 

„Je to velká britská inovace,“ uvedl si ředitel společnosti Stephen McGlennan, podle kterého si stroj najde mnoho zákazníků ve vojenském i civilním odvětví.

„Stroj nazýváme hybridem, je to totiž taková směsice. Kombinuje technologii z letadel, vzducholodí a také z vrtulníků. Motory pocházejí od firmy, kterou teď vlastní jedna velká firma v Číně,“ vysvětlil McGlennan.

Vzducholoď, kterou britská společnost HybridAir Vehicles původně vyvíjela pro americkou armádu, je naplněná nehořlavým héliem. Vznášet se dokáže ve výšce až 4900 metrů, letět rychlostí až skoro 150 kilometrů v hodině a setrvat ve vzduchu bez přistání dokáže až dva týdny.

Stroj unese až deset tun nákladu. Obejde se bez rozjezdové dráhy potřebné pro letadla i bez pozemní asistence, kterou vyžadují klasické vzducholodě jištěné lany.

Hybridní vzducholoď dokáže přistát na jakémkoliv povrchu, včetně vody a ledu, a tím pádem usnadní dopravu po světě.

Airlander 10 je také designovaný k tomu, aby dokázal unést těžký náklad s použitím mnohem menšího množství paliva oproti běžným vzducholodím a letadlům, a proto je provoz ekologičtější, levnější a bezpečnější.

Firma nyní plánuje vyrobit ještě mohutnější stroj o nosnosti 50 tun. Novou a ještě větší vzducholoď chce vyrobit do roku 2020.

(pel)