Česká policie chce pořídit antidron - zařízení na likvidaci nebezpečných dronů.

Čeští policisté plánují pořídit antidrony – bezpilotní zařízení na ovládnutí či zničení „neautorizovaných“ dronů. Ministerstvo vnitra na tyto prostředky, které mají bojovat proti dronům, vypsalo veřejnou zakázku za 58 milionů korun.

Zakázka je zadaná na vývoj a otestování zařízení, které by mělo rozpoznat, rušit a případně i likvidovat nebezpečné bezpilotní drony.

Týkalo by se to zejména těch strojů, které nejsou registrované Úřadem pro civilní letectví. Takzvané antidrony by měla v budoucnu využívat třeba policie, vězeňská služba, hasiči nebo i armáda. 

Cílem programu je zvýšit bezpečnost. Podobné zařízení zatím policisté nemají, ale ocenili by ho. Používání dronů je totiž na některých místech zakázané.

„Může to mít jak účely špionážní, tak i bezpečnostní. Dron se může dostat na místa s vysokým provozem, ale i tam, kam se běžný člověk obvykle nepodívá,“ vysvětluje Jakub Karas ze společnosti, která se zabývá právě vývojem dronů.  

Dodal, že také není jasné, co všechno se na dron dá přimontovat a co takové zařízení vůbec unese. Pokud k tomu pilot nemá povolení, neměl by s dronem létat třeba nad sousedův pozemek a fotit ho. 

(red)