Ve Francii začal platit zákon, který umožňuje v praxi provádět úkony blízké eutanazii.

Ve Francii začal platit zákon, který umožňuje v praxi provádět úkony blízké eutanazii. Nevyléčitelně nemocní mají právo odmítnout léčbu a do smrti jsou udržováni v bezvědomí. Nesnesitelné bolesti, které doprovázejí mnoho nevyléčitelných chorob, tak nemocní „prospí“.

„Zákon počítá s tím, že každý člověk může předem písemně uvést, že si přeje omezit či zastavit léčbu v případě, že někdy bude vážně nemocen a již nebude s to vyjádřit svou vůli,“ vysvětlil prezident François Hollande.

Zákon v době loňského projednávání vyvolal v zemi bouřlivé reakce. U veřejnosti měl podporu, ostře se proti zákonu však postavila církev, někteří profesoři na lékařských fakultách a různé organizace na podporu lidského života.

Odpůrci zákona argumentují tím, že jde o pokrytectví a že zákon vlastně umožňuje eutanazii. Od té se prý liší jen tím, že eutanazie přináší okamžitou smrt, zatímco při uvedení do bezvědomí umožněné novým zákonem jen lékaři přesně nevědí, kdy smrt nastane.

V Česku trestáno jako vražda

V Evropě je tzv. aktivní eutanazie, kdy smrtící látku zavede do těla pacienta lékař, legální ve třech zemích: Nizozemsku, Belgii a Lucembursku.

Další země jako především Švýcarsko povolují takzvanou asistovanou sebevraždu, kdy si za přítomnosti lékaře vezme jed sám pacient.

V Česku se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je zde trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Česká vláda návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii, v červnu odmítla. Kabinet upozornil na rozpor normy s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce.

Předlohu o důstojné smrti podepsalo šest poslanců zejména z hnutí ANO. Očekává se, že politická debata o této otázce bude v ČR pokračovat.

(red)