Prezident Miloš Zeman je proti přijímání uprchlíků do České republiky.

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s přijímáním jakýchkoliv uprchlíků do České republiky. Rovněž požaduje, aby otázku přijímání do Česka projednal parlament.

„Přijímáním migrantů bychom vytvářeli podhoubí pro barbarské útoky na území České republiky,“ tlumočil Zemanovo stanovisko mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident se k migraci staví negativně opakovaně.

„Pan prezident nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním migrantů na české území. Naše země si prostě nemůže dovolit riskovat teroristické útoky, k jakým došlo ve Francii a v Německu,“ uvedl mluvčí.

Zeman nesouhlasí ani s přijetím 80 syrských uprchlíků z tureckých utečeneckých táborů ani s celkovým počtem 2691 migrantů, k jejichž přijetí se již Česko zavázalo. K věci by se prý podle Zemana měli vyjádřit poslanci a senátoři.

„Jakékoli přijetí migrantů by tedy podle názoru pana prezidenta mělo být projednáno v Parlamentu České republiky,“ řekl Ovčáček.

Zeman se již dříve vyslovil pro to, aby byli z Evropy deportováni ti migranti, kteří azyl nezískají. Dále by podle něj měli být vykázáni radikální muslimští duchovní a mělo by se zabránit tomu, aby muslimské obce v Evropě byly financovány ze zahraničí. Nebránil by se ani postavení plotu na hranici, kdyby migrační vlna zesílila.

(red)