Česko plánuje zavést vlastní elektronické covidpasy.Ty by měly umožnit přístup k vybraným službám pro ty, které už stát naočkoval, případně prodělali nákazu či byli testováni. Elektronická verze potvrzení o negativním testu na covid-19, o nákaze prodělané v posledních 90 dnech nebo o očkování by měla být dostupná do tří týdnů.

Oznámil to ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Některé služby, například ubytovací, bazény nebo kadeřnictví, pak bude možné využít s negativním testem, po očkování nebo nákaze.

Ministr zatím neuvedl, zda půjde o mobilní aplikaci nebo jen možnost si zobrazit či vytisknout unikátní kód z webu.

Stát již dnes disponuje informacemi o tom, kdo byl očkovaný, kdo absolvoval test provedený zdravotníkem nebo se vyléčil z nemoci covid-19 v posledních 90 dnech a to prostřednictvím Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

Antigenní test hrazený z veřejného zdravotního pojištění mohou lidé absolvovat na jednom z 367 odběrových míst jednou za tři dny.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) už v polovině února spustil web Očko, kde si každý může zobrazit elektronicky potvrzení o tom, že byl očkován proti covidu-19.

O zavedení covidových pasů jako potvrzení například pro cestování se mluví už několik měsíců. Podle kritiků jsou diskriminační vůči lidem, kteří zatím nemohli být očkovaní, protože nemají požadovaný věk nebo nepatří do jiné přednostní skupiny.

Zvýhodnění očkovaných obyvatel připravuje také napříkald Maďarsko.

Privilegia pro očkované Maďary

Pro držitele potvrzení o očkování se v Maďarsku podle premiéra Orbána otevřou vnitřní prostory restaurací, hotely, lázně, posilovny nebo kina a divadla.

Od soboty se v zemi navíc mohou otevřít zahrádky restaurací a posouvá se i noční zákaz vycházení – z 22. na 23. hodinu.

Maďarsko při očkování postupuje nejrychleji v Evropské unii. Vedle vakcín schválených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) používá Maďarsko i preparáty z Ruska a Číny, které doporučení EMA nemají.

První dávku vakcíny dostalo přes 3,5 milionu lidí, obě 1,49 milionu. (sfr)