Harmonogram otevírání škol v Česku pro další skupiny žáků je podle premiéra Andreje Babiše zatím nejasný. (ilustrační foto)

Harmonogram otevírání škol v Česku pro další skupiny žáků je podle premiéra Andreje Babiše zatím nejasný. Opětovně přitom jako „nelogické“ uzavření mateřských škol. Základní školy byly v tomto týdnu zpřístupněny pro prezenční výuku žáků prvního stupně.  

Babiš upřesnil, že další postup otevírání škol v zemi projedná vláda i rada pro zdravotní rizika už v pondělí.

„Děti, školy a sport jsou naše priority. Budeme o tom diskutovat. Nějaké konkrétní návrhy nebo sliby ale nejsou na stole,“ konstatoval premiér.

S tím, že jeho osobně nejvíce trápí situace v mateřských školách.

„Nepovažuji za logické, že mohou chodit jen šestileté děti a ty menší chodit nemůžou. Epidemická situace je důležitá. Důležité jsou ale i matky těchto dětí, které jsou i učitelky a sestřičky. Musíme vnímat i pozici rodičů,“ prohlásil Babiš.

Školy se od 12. dubna otevřely jen pro první stupeň základních škol, a to na bázi rotační účasti. Děti docházející do škol procházejí dvakrát týdně antigenními testyna koronavirus.

Do mateřských škol však zatím mohou chodit jen předškoláci.

Termín možného návratu dalších skupin dětí do školních lavic je podle Babiše 26. dubna.

Jen distanční formou se nadále vyučují žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i studenti vysokých škol. (sfr)